Wat is Spark Village?

Spark Village is een complex op Science Park naast de universiteitsgebouwen van de Universiteit van Amsterdam en Startup Village. Het complex ligt in het meest oostelijke hoekje van Amsterdam. Hier wonen 250 jongeren tussen 18 en 28 jaar, waarvan de helft van de bewoners een vlucht achtergrond (statushouders) hebben. Om het wooncomplex een plek te laten zijn waar bewoners elkaar kennen en naar elkaar omkijken, zijn we – in opdracht van betrokken woningcorporaties – een Community Building-project gestart. 

 

Community Building

In opdracht van Rochdale, DUWO en Stadsdeel Oost heeft Academie van de Stad op Spark Village een Community Builders project opgezet. Er is een divers team van zes betrokken bewoners samengesteld, die wekelijks samenkomen om plannen te maken voor hun hechte woongemeenschap. De Community Builders hebben twee hoofdtaken waar zij zich voor inzetten: activeren en signaleren. Zij helpen bewoners met het oppakken van leuke initiatieven voor de community, herkennen kwaliteiten in hun buren en moedigen hen aan die in te zetten voor de buurt. Daarnaast functioneren ze ook als oren en ogen van het complex, ze houden een oogje in het zeil als bewoners het moeilijk hebben en weten waar ze terecht kunnen voor ondersteuning. 

 

Van taalcafé tot Silent Disco

De Community Builders organiseren van alles. Zo wordt er wekelijks gevolleybald, leren bewoners elkaar kickboksen en is er een voetbalteam waarin ook de buren meespelen! Gelukkig is er ook wat voor de minder getrainde bewoners van alles te beleven op Spark Village. Er is een wekelijkse mindfulness groep, een kookclub, een groencommissie die de tuin onderhoudt, een wekelijks taalcafé waarin je Nederlands kunt oefenen en ook de feestcommissie organiseert regelmatig toffe themafeesten (BBQ! Halloween! Silent disco’s!). Dit alles wordt aangemoedigd door het team van onze zes top Community Builders van Spark Village.  

 

Meer weten over dit project?

Lees in dit artikel meer over Spark Village, waarin een Community Builder zelf verteld over zijn ervaringen binnen het wooncomplex.

Of neem contact op met projectcoördinator Amy Renckens via amy@academievandestad.nl