In zeven verschillende buurten in Amsterdam (Transvaalbuurt, SuHabuurt, Van der Pekbuurt, Dudokbuurt, Dapperbuurt, Columbusplein en Landlust) is een Springlevend Wonen project gestart. Vier tot acht studenten zijn door de Academie van de Stad geselecteerd per wijk om zich in te zetten voor de leefbaarheid door er te wonen en relevante projecten te starten. Die projecten begeleiden zij dan weer als studentcoördinatoren. Doordat de studenten wonen in de wijk, zijn zij spin in het web van bewoners, de woningcorporatie en het stadsdeel en weten zodoende waar bewoners behoefte aan hebben en waaraan niet. Dit project is in samenwerking met woningcorporatie Ymere van start gegaan.

Studentcoördinator aan het woord!

Linda, Remco, Arash en Tom zijn samen het Springlevend Dapper team. Wij waren benieuwd hoe het dit kersverse team vergaat in de Dapperbuurt!

Hoe zouden jullie de buurt omschrijven?

Remco: De buurt is echt een mix van sociale hoge en lage klassen, van verschillende culturen en sociale status. Het is een heel gevarieerde wijk.
Tom: Je ziet dat hier de sociale cohesie ontbreekt, zo sturen bijvoorbeeld de yuppen hun kinderen naar verschillende scholen buiten de Dapperbuurt
Remco: Ja, klopt. Er is veel diversiteit maar iedereen blijft heel erg binnen zijn eigen culturele wereldje. Wat me ook is opgevallen is dat het ontzettend druk is op zaterdag!
Arash: De Dapperbuurt is volgens mij één van de drukste / leukste plekken in Amsterdam op zaterdag.
Remco: Er zitten hier ook heel veel verborgen juweeltjes. Bijvoorbeeld van die oud Hollandse cafeetjes die je anders nooit zouden opvallen.

Hoe ervaar je het contact met de mensen uit de buurt?

Linda: Tot nu toe heel hartelijk en open. We hebben nog niet superveel contact kunnen leggen omdat we pas net begonnen zijn, maar op dit moment zijn we druk bezig om alle instanties in kaart te brengen en om contact te leggen met de mensen van de Dapperschool.
Arash: De mensen die we al hebben ontmoet in horecatentjes en Turkse of Marokkaanse winkeltjes waren heel aardig.

Wat verwachten jullie van de werkzaamheden die jullie gaan verrichten?

Remco: Er zullen veel uitdagingen komen en er zullen veel bruggen moeten worden geslagen tussen culturen om iets te bereiken. De grootste uitdaging zal zijn om het vertrouwen van mensen te winnen en kinderen te kunnen motiveren.

Hebben jullie op dit moment al affiniteit met de buurt?

Arash: Ik heb tien jaar lang vlakbij de Dapperbuurt gewoond en  ben opgegroeid met vrienden uit de Dapperbuurt. Ook heb ik samengewerkt met Muiderpoort theater. Daarnaast ben ik dol op de kleine eet- en koffietentjes die er in de buurt zitten.
Tom: Ik kende de Dapperbuurt eerlijk gezegd nog niet. Verder dan het Tropenmuseum ben ik nog niet gekomen.. Maar de eerste indruk is heel leuk!
Remco:  Ik heb een paar maanden net naast de Dapperbuurt gewoond. Op dit moment wordt mijn affiniteit voor de buurt zeer aangesterkt door de overheerlijke dönerbroodjes die er te krijgen zijn. En vergeet niet de roti!
Linda: Ik kende de Dapperbuurt nog helemaal niet, maar ben nu al dol op de Dappermarkt. Erg leuk dat naast de oer-Hollandse viskraam een Turkse verkoper met z’n kleden en gordijnen staat.

Wat willen jullie bereiken in de buurt?

Linda: We hopen de cohesie in de buurt te kunnen verbeteren. We willen via de kinderen de ouders inspireren om zich met hen en met ons in te zetten voor de buurt, zodat de leefbaarheid in de buurt verbetert.