Image

Afscheid van Springlevend Transvaal

Na acht jaar Springlevend Transvaal is er nu, in juli 2017, een einde gekomen aan het project. Met een spetterend buurtfeest waar wel 150 bewoners waren werd op passende wijze afscheid genomen van het laatste studententeam. Hoe zag het feest eruit? En wat hebben de studenten eraan gehad? Je leest het hier!
Spetterend buurtfeest
Op 16 juli om 15:00 werd het buurtfeest officieel geopend. De opdrachtgevers van Ymere en Stadsdeel Oost richtten een woord aan de huidige- en oud-studentcoördinatoren en bedankten ze met een cadeautje voor hun inzet voor de buurt. De studenten hadden een foto-expositie gerealiseerd met daarin foto's van activiteiten van de afgelopen acht jaar. Verder waren er voor de vele aanwezige kinderen een springkussen en diverse spelletjes. Ook was er gezond eten en drinken van Stadsdeel Oost en speelde er een live band die eerder al eens op Muzikaal Transvaal (een van de terugkerende activiteiten van het laatste studententeam) had opgetreden.

Ook was er een interview met iconische buurtbewoonster mevrouw Will, die aangaf het vetrek van de studenten erg jammer te vinden. En de buurtbikkels en kinderen van de voorleesservice (ook terugkerende activiteiten) hadden een speech voorbereid voor de 'juffen en meesters', oftewel de studentcoordinatoren. Ook deze kinderen vinden het vertrek van de studenten lastig te verwerken. Een van de kinderen: "Als jullie hier geen woning meer hebben, mogen jullie wel in mijn huis komen wonen, dan kunnen jullie blijven!"

Al met al was het een super gezellige middag en een passende spetterende afsluiting van acht jaar Springlevend Transvaal. 

Springlevend Transvaal volgens de studentcoördinatoren
In die acht jaar hebben wisselende studententeams zich ingezet in de Transvaalbuurt. Allemaal zijn ze het erover eens: wonen in de buurt heeft een enorme meerwaarde bij het werken in de buurt. “Het is de kracht van de Springlevende Wijk. Je weet wat er speelt, je kent de bewoners en de bewoners kennen ons,” aldus studentcoördinator Najim. Veel investeren in face to face-contact met de bewoners is ook een advies dat de voormalige studentcoördinatoren uit Transvaal nieuwe studenten in andere Springlevende Wijken willen meegeven. 

Het was daarbij een enorme pre dat de studententeams in Transvaal altijd erg gemixt waren wat betreft achtergronden, studieopleidingen en persoonlijkheden: iedereen bracht zijn eigenheid mee en kon daar wat mee in Transvaal. Daarbij leerden de studenten zichzelf ook goed kennen en konden ze zichzelf ontwikkelen op vlakken waar ze nog minder sterk in waren. Zo vertelt Sapho: “Ik heb echt geleerd dingen te organiseren, te plannen.” En Hind: “In het begin vond ik het best moeilijk om zomaar een praatje te maken met bewoners, maar nu vind ik het super leuk!”

Inleven in andere bevolkingsgroepen, dat heeft iedereen geleerd. De Transvaalbuurt is immers een erg gemengde wijk. Sam: “Je komt zoveel mensen tegen, die allemaal andere manieren van leven hebben, die andere behoeftes hebben. En daar moet je goed op inspelen.” Daarvoor is een doe-mentaliteit heel erg belangrijk volgens de studenten. Maartje: “Gewoon gaan! Niet te veel denken of schrijven, gewoon doen en voortbouwen op wat werkt.” Ook Eilbron, opdrachtgever vanuit Stadsdeel Oost ziet dit als een meerwaarde: “De studenten hebben een verfrissende blik, vanuit hun betrokkenheid zijn ze enorm innovatief en komen ze snel met mooie ideeën.” 

Uit alle gesprekken met de (voormalige) studentcoördinatoren blijkt dan ook: de Springlevende Wijk is twee vliegen in één klap: een ontwikkeling van de buurt en een ontwikkeling van de studenten. En met dit mooie inzicht sluiten we acht mooie jaren in deze buurt, met een lach en een traan.  

Springlevend Transvaal is gestopt omdat er geen renovatiewoningen meer zijn waar studenten in gehuisvest kunnen worden.