Image

Al meer dan 50 statushouders worden naar sport gecoacht!

Sport inzetten als middel voor de integratie van Nieuwe Amsterdammers: dat is waar een team van tien sportbuddies zich sinds februari dit jaar voor inzet. Want door je aan te sluiten bij een team breid je je netwerk uit, oefen je met het spreken van de Nederlandse taal en leer je de Nederlandse cultuur beter kennen.
Sport als vorm van integratie
Het project JongGras Refugees is gestart in opdracht van de gemeente Amsterdam, programma Sport en Vluchtelingen. Dit programma zet zich in voor de verbinding tussen statushouders en Amsterdamse sportaanbieders. Wat de gemeente het liefst ziet is dat statushouders enthousiast worden over een sport en die gaan beoefenen. Sportaanbieders staan veelal positief over de komst van statushouders bij hun vereniging, maar het ontbreekt hen aan tijd en ervaring om de statushouder goed te begeleiden in het proces. Het gevolg is dat statushouders vaak weer stoppen en het is moeilijk om erachter te komen wat hiervan de precieze reden is.

Sportbuddies
Met dit project geven wij hier antwoord op. Een team van tien studenten zet zich vrijwillig of in ruil voor studiepunten in als sportbuddy. Het werkt als volgt: een statushouder meldt zich zelf of via een begeleider aan bij het project. Een van onze sportbuddies neemt zo snel mogelijk contact op. Tijdens een intakegesprek wordt onder meer verkend welke sport de statushouder wilt beoefenen, hoe vaak hij of zij wil sporten en of hij of zij vrienden heeft die mee willen doen. Vervolgens gaan onze sportbuddies aan de slag: zij zoeken naar een sportaanbieder en plannen een proefles. Als dit goed bevalt wordt de statushouder ingeschreven bij de club!

Contributievergoeding
Om de financiële drempel voor statushouders met een uitkering te verlagen, heeft de gemeente een subsidie beschikbaar gesteld om contributie voor het eerste jaar tot een bepaald bedrag te vergoeden. Kinderen kunnen via het Jeugdfonds Sport contributie vergoed krijgen.

Kledingdonatie Under Armour
Het sportkledingmerk Under Armour helpt ook een handje mee en heeft een overtallige batch sportkleding gedoneerd aan het project. Van T-shirts en regenbroeken tot voetbalschoenen en leggings. Hierdoor kunnen we iedere coachee een nieuwe sportoutfit aanbieden.

Al 50 aanmeldingen
Sinds de start van het project in februari zijn er al ruim 50 aanmeldingen binnengekomen, variërend van geïnteresseerden in ijshockey, tennis, boksen, fitness en meer. De eerste statushouders zijn inmiddels succesvol ingeschreven bij een sportaanbieder. Op dit moment zitten we vol en kunnen onze buddies geen nieuwe statushouders begeleiden, maar mogelijkheden om te sporten zijn en blijven er volop!

Meer informatie? Mail naar refugees@jonggrasadvies.nl of bel met 06 5028 6215.