Image

Bewonersavond met gouden randje

Drie Young Professionals hebben de afgelopen 10 weken gewerkt aan het project De Gouden Envelop. In opdracht van stadsdeel Zuid hebben zij buurtbewoners door het uitreiken van een Gouden Envelop exclusief uitgenodigd voor een bewonersavond. Woensdag 22 november was het zover: 18 bewoners en 5 gebiedsmakelaars kwamen bij elkaar in Cinetol om gezamenlijk over de veranderingen in de wijk de Oude Pijp te praten!
Het doel van dit project was om buurtbewoners uit te nodigen mee te praten over wat de buurt volgens hen nodig heeft om zo de leefbaarheid te vergroten. Het stadsdeel merkt dat voornamelijk dezelfde buurtbewoners hun stem laten horen, en wilde juist het gesprek eens aangaan met bewoners die ze niet zelf weten te bereiken. “Het is voor de Young Professionals de uitdaging om de ogen en oren van de wijk te zijn”, stelde de gebiedsmakelaar Amber van Stijn van De Pijp tijdens de starbijeenkomst van het project begin september. Gewapend met een Gouden Envelop en vragen zoals ‘wat zou u politici willen vertellen over uw wijk?’ en ‘hoe beleeft u de wijk?’ zijn de drie Young Professionals in oktober de wijk ingegaan. Aan de hand van een random selectie zijn bewoners geselecteerd. Vervolgens belden de Young Professionals bij hen aan en overhandigden persoonlijk de Gouden Envelop.

Speeches
Om 17.30u arriveerden woensdag 22 november de eerste bewoners in Cinetol en rond 18.00u was iedereen binnen. Young Professional Vivan opende de avond. “Jullie hebben allemaal van één van ons een Gouden Envelop gekregen met de uitnodiging voor vanavond. We hebben bij jullie gepeild hoe de veranderingen van de afgelopen jaren invloed hebben gehad op de wijk en op jullie”.

Toen iedereen een soepje en wat eten had opgeschept dat was gemaakt door een Marokkaanse lokale cateraar, opende Marijn van Ballegooijen, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid, de avond namens de gemeente. “Ik ben benieuwd wie van jullie allemaal Sjakie en de Chocoladefabriek heeft gelezen? Dan herinner je je vast nog wel dat daar een aantal gouden toegangskaarten verstopt waren in de chocoladerepen. De lucky-ones die een gouden toegangskaart wonnen kregen een jaar lang gratis snoepgoed. Jullie hebben voor vanavond een Gouden Envelop gekregen en naar gelijkenis van Sjakie de Chocoladefabriek kunnen jullie vanavond een kijkje in de fabriek van de gemeente Amsterdam nemen om daar vanavond even aan de knoppen te zitten”. Marijn benadrukt het belang dat bewoners zich thuis voelen in hun buurt. Hij vertelt: “Als buurt kun je veel doen om het thuisgevoel dat zo belangrijk is terug te pakken. We gaan het er vanavond over hebben hoe we dat kunnen aanpakken”.

Daarna is het woord aan geschiedkundige Ton Heijdra. Als boekenschrijver en oud-bewoner van de Pijp weet hij alles over de geschiedenis van de buurt. “Vroeger was de Pijp een polder. Heineken was een van de eerste ondernemers die zich hier vestigde en hier zelf ook ging wonen." De drukte die bewoners van de Pijp nu ervaren gaat al ver terug. “In de jaren 70 werd het zo druk dat bewoners in actie kwamen. Ze wilden minder auto’s en autovrije straten. Daarna werd het stukken beter, hoewel het altijd druk is gebleven”.

Gesprekstafels
Daarna was het tijd om in vier gesprekstafels uiteen te gaan. De voorstelronde werd gedaan door een toelichting te geven op de eigen sleutelbos. Eén meneer had aan zijn bos een sleutel van zijn beide buren. “Dat laat zien dat je een betrokken buurtbewoner bent”, zei de gebiedsmakelaar aan tafel. Daarna werd er gesproken over de veranderingen in de wijk. Geluidsoverlast door bouwwerkzaamheden en de grote aantallen verhuizingen was iets dat veel bewoners herkenden. Andere problemen zijn fietsparkeerproblematiek, hoogbouw dat licht blokkeert en de vele horeca. Maar er zijn natuurlijk ook veel positieve dingen. Er zijn sinds kort ondergrondse afvalcontainers en daar zijn de meeste bewoners tevreden over. Ook de levendigheid en de gezellige cafés worden als positief ervaren. 

Om 21:00 was het tijd om af te ronden. Gebiedsmakelaar Amber van Stijn sloot de avond af. “Er is een levendig gesprek gevoerd vanavond waarin we ook nieuwe dingen hebben gehoord. We kunnen als gemeente niet al deze punten oplossen, maar we kunnen het wel agenderen bij de politiek. En dat gaan we ook doen. Ook nemen we concrete input mee in de gebiedsagenda voor 2018. Bedankt voor jullie openheid en eerlijkheid vanavond!” De Young Professionals hebben een geslaagde bewonersavond neergezet, mét een gouden randje.

Lees hier de algemene beschrijving van dit project