Image

Burgemeester Van der Laan: "dit is wat buurten nodig hebben"

Afgelopen vrijdag bracht burgemeester Van der Laan een werkbezoek aan de Academie van de Stad. Studenten en kinderen uit de SuHa-projecten lieten hem zien hoe leuk het is om van elkaar te leren.
Samen met onder andere stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud en Nico Nieman (vz. bestuur Eigen haard) werd burgemeester Van der Laan door de Academie van de Stad ontvangen in de Garage Notweg vlakbij de Van Suchtelen van der Haarestraat (SuHa-buurt), waar studenten volgens het Springlevende Wijk-concept projecten opzetten en coördineren in ruil voor een woning van woningcorporatie Eigen Haard. Deze vrijdagmiddag kreeg de Academie van de Stad de kans om aan de burgemeester te laten zien hoe via de Academie studenten bijdragen aan buurten en er zelf ook ervaringen rijker door worden. Het SuHa-project, dat door Eigen Haard is mogelijk gemaakt, diende als voorbeeld en bezorgde de burgemeester een grote verrassing.

Merel Molenkamp van de Academie van de Stad heette de burgemeester en andere aanwezigen welkom en vertelde kort wat over de Academie zelf en de verschillende projecten. Vervolgens nam Jotte Hof, studente wonend en actief in de SuHa-buurt, het woord van haar over om wat meer over Springlevend SuHa te vertellen. Ze vertelde over het Knappe Koppenproject, waarbij kinderen in verschillende leeftijdscategorieën spelenderwijs oefenen met taal om hun taalachterstand in te halen. Wekelijks komen ze bijeen in het Pamakihuis, het buurthuis van Eigen Haard in SuHa. Jotte vertelde over het jongetje dat ze meerdere malen had aangesproken op zijn gedrag door te zeggen dat dat bepaalde consequenties zal hebben. Toen weken later het woord 'consequentie' langskwam in een verhaaltje, riep het jongetje uit dat hij nu pas de betekenis weet en snapt wat Jotte er steeds mee bedoelde. Met de Knappe Koppen worden niet alleen taaloefeningen en dictees gedaan, maar worden de kinderen ook gestimuleerd in hun nieuwsgierigheid en zelfvertrouwen. Aan een jongetje dat altijd overal doorheen tikte met zijn vingers op de tafel vroeg Jotte of hij soms van drummen houdt en of hij misschien wat wil laten horen. Na die vraag gaf hij een gigantische drumsolo weg in het Pamakihuis. 

Na Jotte's laatste woorden stormden ineens 25 kinderen de ruimte binnen onder begeleiding van een aantal moeders en andere studenten van het SuHa-team. Het waren de Knappe Knoppen die de eerste nieuwe uitgave van de zelfgemaakte en -verspreide Knappe Koppenkrant aan de burgemeester wilden overhandigen. Ook stelden ze hem drie vragen voor een stukje in de volgende krant over de burgemeester: Waarom bent u burgemeester? Wat doet u het liefst? En: Wat is uw grootste blunder? Op die laatste vraag antwoordde Van der Laan dat hij heel veel blunders begaat, een uur geleden nog één. Twee meisjes drroegen vervolgens nog een zelfgeschreven gedicht voor aan de burgemeester en Sergy, een jongetje van de Knappe Koppen, wilde nog graag een zelfgeschreven verhaal voorlezen. Het verhaal gaat over wat hij zou doen als hij burgemeester zou zijn: hij zou dan overal vuilnisbakken plaatsen en de bioscoop zou nog maar 2 euro kosten. Tot slot mochten alle kinderen nog met de burgemeester op de foto.

Burgemeester Van der Laan complimenteerden iedereen met de geweldige inzet en gaf aan dat dit precies is wat buurten nodig hebben: "Als je mij vraagt wat het allerbelangrijkste is dat een buurt nodig heeft om gelukkig te worden, is dat zelfvertrouwen. En dat is wat jullie hier doen, de kinderen zelfvertrouwen geven." Ook waren hij en de stadsdeelvoorzitter benieuwd hoe de studenten het vinden om hier te wonen. Jotte's medestudent Michael Jongen gaf aan dat hij het heel prettig wonen vindt in de buurt doordat hij er echt een actieve rol heeft. Moeders groeten hem en kinderen zeggen "dag, meester!". 

Tot slot wilde de burgemeester nog weten van de kinderen wat ze later willen worden. Als het aan de kinderen ligt, worden ze arts, dokter, oogarts, advocaat, veel politieagenten en ook één burgemeester. Met een lach op zijn gezicht verlaat Eberhard van der Laan vervolgens de Garage Notweg.  

Kijk hieronder voor foto's!


Burgemeester Van der Laan en stadsdeelvoorzitter Achmed Baadoud komen aan bij de Garage Notweg


Merel Molenkamp aan het woord


Jotte Hof aan het woord


Er klinken geluiden op de gang...


De buurtkinderen komen binnen!


Ze overhandigen de Knappe Koppenkrant


Sergy van de Kanppe Koppen draagt zijn verhaal voor.


Twee meisjes dragen hun zelfgeschreven gedichten voor


Student Michael vertelt over zijn ervaring om in de buurt te wonen.

Groepsfoto voor de volgende Knappe Koppenkrant  


nagesprek met de burgemeester: wat een goede projecten!