Image

Eindactiviteit Actieplan Gezond Gewicht

​Binnen Actieplan Gezond Gewicht wordt aandacht besteed aan gezond eten, drinken, bewegen en goede nachtrust. Het doel hiervan is om kinderen en ouders bewust te maken van het belang van gezond leven. Studenten Pedagogiek zetten een activiteit op en leidden deze activiteit.
De afgelopen maanden zijn studenten Pedagogiek van InHolland bezig geweest met het helpen vormgeven, organiseren en uitvoeren van het Actieplan Gezond Gewicht, een programma van Stadsdeel West. Woensdag 14 januari was de eindactiviteit die de studenten organiseerden en leidden.

De activiteit begon al in alle vroegte met een ontbijt voor twee klassen kinderen uit groep 6 en een koffie-ochtend voor de ouders op een basisschool van El Amien II. Bij de koffie-ochtend kregen de ouders, hoewel de naam anders doet vermoeden, geen koffie maar een smoothie bestaande uit blauwe bessen, banaan, spinazie en melk. Ook had een van de studenten dadels omhuld met rauwe cacao en kokos klaargemaakt. Onder het genot van dit gezonde hapje en drankje gingen de ouders met elkaar en de studenten de discussie aan. Onder andere het belang van ontbijten kwam tijdens de discussie aan bod. ‘Mijn kinderen ontbijten niet, daar hebben ze geen zin in of zoals ze zelf zeggen, geen tijd voor’, zegt een van de moeders. Een andere moeder heeft een tip voor haar: ‘Dat hadden mijn kinderen ook, maar toen heb ik ze elke dag iets anders gegeven. Gevarieerd eten is heel belangrijk en dan wordt het ook niet saai!’ Volgens de studenten is het daarnaast heel belangrijk dat het kind in ieder geval iets binnen krijgt. ‘Het liefst een gezond ontbijt natuurlijk, maar ook iets minder gezonds is al goed. Het brengt de spijsvertering op gang’, zegt een van hen.

Intussen ontbeten twee klassen elk in een eigen lokaal gezond en gezellig. Ieder kind kreeg twee volkoren boterhammen en de keuze uit verschillende soorten gezond beleg. Daarnaast bereidden de studenten smoothies. Deze waren niet aan te slepen. Mango, blauwe bessen en banaan werden op elke mogelijke manier gemengd met melk. Op een gegeven moment gaf een leerling aan ook wel een spinazie-smoothie te willen proberen. Wat een durfal! Langzaamaan volgden meerdere geïnteresseerden. Zo lekker kan gezond dus zijn. Na het ontbijt was het tijd voor een spel. De kinderen rekenden het aantal calorieën en suikerklontjes per product uit. Zo zagen ze bijvoorbeeld dat in een zakje skittles twaalf suikerklontjes zitten en in een komkommer nul. 

Hierna moesten de kinderen actief worden. Een van de studenten had een yogales voorbereid. De kinderen probeerden zich in moeilijke poses staande te houden. Om stoom af te blazen deden de kinderen ook nog een tikspel en een balspel en na deze ontspanning was de activiteit ten einde. ‘Ik heb geleerd hoe je yogaposes moet doen en hoe je kunt ontspannen’, liet een van de kinderen tevreden weten.

 
De kinderen beginnen de dag met een gezond ontbijt...               ...met heerlijke smoothies!

 
De ouders en studenten discussiëren over gezond leven             Kinderen rekenen uit hoeveel suikerklontjes er in Skittles zitten

                                                    
                                                         De dag wordt afgesloten met yoga en andere beweging