Image

Feestelijke heropening PaMaKi- huis SuHabuurt

Op vrijdag 25 januari werd het PaMaKi-huis in de SuHabuurt, waar papa’s, mama’s en kinderen allemaal terecht kunnen, heropend.

Na  het welkomstwoord van initiatiefnemers Lisa en Mirjam, de wijkbeheerders van Eigen Haard,  is het woord meteen aan bewoners uit de buurt. In de gezellige, maar bomvolle ruimte vertellen de actieve bewoners en organisaties hoe zij zich op dit moment inzetten in de SuHa buurt en wat de ontmoetingsplek voor hun betekent.

Na de wijkbeheerders van Eigen Haard is het studententeam van de Academie van de Stad aan de beurt. De vier studenten organiseren op dit moment twee projecten voor kinderen in de buurt. In het project Knappe Koppen begeleiden zij kinderen vanaf groep 4 tot en met 8 bij hun huiswerk en proberen zij de kinderen spelenderwijs te laten leren. Via het project Uitblinkers proberen ze kinderen tussen de 12 en 14 te laten ontdekken waar hun talenten liggen. Dit semester gaan de kinderen films maken. Wellicht loopt de opvolger van Spielberg wel rond in Nieuw-West!    

Ook Multipluszorg komt aan het woord. Zij bieden zorg en woonruimte in de buurt aan verschillende jongeren met een licht verstandelijke beperking. De jongeren werken wekelijks samen met Multipluszorg aan het opknappen en verbeteren van de SuHabuurt, door middel van een leuke film laten ze hun activiteiten en ideeën zien!
Maar er zijn nog meer actievelingen te vinden in SuHa. Zo vertellen de buurtmoeders actief te zijn bij het organiseren van bijeenkomsten voor vrouwen en zorgen zij er samen met de kinderen voor dat de moestuinen in de buurt er mooi bij staan. Op dit moment gooit de vorst echter roet in het eten en kijken zij uit naar het moment wanneer ze weer aan de slag kunnen gaan met hun groene vingers. Een groep heren die dagelijks aan de slag gaan zijn de buurtvaders. Zij zijn erg gelukkig met de het PaMaKi-huis. De buurtvaders zijn namelijk elke dag van half 4 tot en met 8 uur op pad om te kijken hoe het er voor staat in de buurt en zijn een luisterend oor voor de jongeren in de omgeving. De buurtkamer geeft hun de ruimte om dergelijke gesprekken in alle rust uit te voeren.

De een na laatste spreker is buurtbewoner Soufyan Ouakili. Geboren en getogen in Veenendaal zag hij om zich heen hoe moeilijk jongens het hadden die geen positief rolmodel hadden. ‘Het is belangrijk om met ze te praten als ze nog jong zijn. Kids weten soms niet waar ze naartoe moeten met hun problemen’ aldus Soufyan. ‘Op deze leeftijd kun je ze nog kneden. Je kunt ze motiveren en inspireren. Ik wil iets betekenen in mijn buurt. Ik wil die jongelui helpen.’ Hij voegt hier nog aan toe, tot grote vreugde van de aanwezigen, ‘Laten we allemaal goed en intensief samenwerken dit jaar. Ouders, social workers, coaches. Laten we de problemen oplossen. 2013 wordt ons jaar!’
Na de speech van Soufyan en een dankwoord van Eigen Haard en stadsdeel Nieuw-West is het informele gedeelte over en is het tijd om te gaan genieten van de heerlijke hapjes van de Buurtmoeders.

 Bekijk hieronder het videoverslag van de bijeenkomst.

Eigen Haard heropening PaMaKi-huis Suhabuurt from Academie van de Stad on Vimeo.