Image

Ganskuijl toont zich Springlevend

Sinds een aantal maanden is Academie van de Stad in opdracht van woningbouwcorporatie de Alliantie actief in Amersfoort met Springlevende Wijk Ganskuijl. Het enthousiaste team, bestaande uit vier studentcoƶrdinatoren, heeft in die tijd hard aan de weg getimmerd en al veel bewoners en partijen bij elkaar gebracht. Dat was goed zichtbaar op het buurtfeest dat plaatsvond in het Paasweekend.
De middag vol sport en spel, tosti’s en wafels is de grootste activiteit tot nu toe waar het team van Springlevende Wijk Ganskuijl bij betrokken is, vertelt studentcoördinator Thomas. Dat is te danken aan de samenwerking die ze zochten met studenten Maatschappelijk Werk en Dienstverlening van de Hogeschool Utrecht en studenten Maatschappelijke Zorg van het lokale ROC. Door de krachten te bundelen was er extra budget en mankracht beschikbaar en kon er groot worden uitgepakt.

Terwijl studenten van de HU spellen als touwtrekken en een estafette in goede banen leidden, ontfermden de ROC-studenten zich over de hapjes en drankjes. Zo had het studententeam van Academie van de Stad de handen vrij om het geheel te coördineren en met bewoners in gesprek te gaan, waarbij van de gelegenheid gebruik werd gemaakt om ook een enquête af te nemen over de ervaring van bewoners met hun activiteiten. Kinderprojecten zijn een goede manier om snel een naam te vestigen in de wijk, maar het team wil de komende tijd ook aan de slag met andere doelgroepen. Daarvoor is het belangrijk om een goed beeld te schetsen van de gevoelens en behoeftes in de wijk, en de enquête draagt daar aan bij.

Gedurende de hele middag liep het storm bij de verschillende sportieve activiteiten en de voor de gelegenheid ingerichte eetkraam. Ouders en kinderen uit de hele buurt hadden zich op het uitgestrekte veld verzameld, en ondanks de gure lentewind was het gezellig druk. Hoogtepunt voor de jongste aanwezigen was zonder twijfel de voorstelling van Poppentheater de Kletskous, waarbij verschillende dieren voor de nodige opschudding zorgden.

Deze middag was in feite de grote afsluiting van een reeks buitenactiviteiten en een kroon op het werk van de eerste maanden in Amersfoort. Maar in deze wijk, waar volop gebouwd en vernieuwd wordt, zullen de studentcoördinatoren van Springlevend Ganskuijl nog veel vaker van zich laten horen.