Image

Het spoor als ruggengraat

Vorige week donderdag sloten we ons project ‘Verbinding Amstel III’ af! Een inspirerende bijeenkomst in buurthuis Holendrecht bracht professionals, 120 studenten en docenten van de minor Creativiteit en Innovatie aan de Hogeschool van Amsterdam en bewoners(initiatieven) samen.
Amsterdam Holendrecht en Amstel III, twee gebieden die van elkaar worden gescheiden met de spoorlijn en station Holendrecht. Maar naast een fysieke scheidslijn maken de grote verschillen tussen de gebieden ook dat zij twee verschillende werelden zijn. In Holendrecht wonen uitsluitend mensen, terwijl Amstel III nu vrijwel uitsluitend werkgebied is. Amstel III verandert nu al in een rap tempo. De vraag die stadsdeel Zuidoost zichzelf stelt is: hoe zorgen we ervoor dat Amstel III als een onderdeel van stadsdeel Zuidoost wordt ervaren, en dat bewoners en werkenden in beide gebieden van elkaar kunnen profiteren? De opdrachtgever maakt het beeldend: hoe zorgen we ervoor dat de spoorlijn tussen de gebieden Amstel III en Holendrecht de ruggengraat wordt van één verenigd Bijlmer West?

Een rondreizend foodfestival bij bedrijven en mensen thuis, een creatief jongerencentrum in Amsterdam Holendrecht, een herdenkingsmonument op station Holendrecht, een wall of fame met bekende Zuidoostenaren zoals Humberto Tan en rapper Rotjoch of een wensboom waar mensen uit Holendrecht en Amstel III hun wensen voor het gebied kunnen ophangen: allemaal ideeën om de fysieke en sociale verbinding tussen de gebieden te stimuleren. En bij alleen ideeën concepten blijft het niet! Stadsdeel Zuidoost zet een heus team om het thema ‘Het spoor als ruggengraat’ op, dat de ideeën en concepten van de studenten van de minor Creativiteit en Innovatie meeneemt als inspiratie.

Meer weten? Stuur een mailtje naar Xandra Hoek!
Bekijk hier de algemene beschrijving van dit project