Image

Het succes van Marja en Houssam

In ons project StudentJobcoach Refugees coachen studenten vluchtelingen met verblijfsstatus richting een stage, baan of opleiding. Marja is een van de coaches. Zij vertelt hieronder over haar succesvolle traject met Houssam!
"Ik ben Marja Omvlee, 22 jaar en vierdejaars student Culturele Antropologie. Ik ben Refugee Jobcoach geworden omdat ik het belangrijk vind dat statushouders op een duurzame manier begeleid worden bij het vinden van een baan of opleiding, en ik geloof dat je dit het beste kunt bereiken door middel van één-op-één coaching en maatwerk. Dit kan ik naar mijn idee goed verwezenlijken bij dit project van Academie van de Stad.

In oktober ben ik voor Academie van de Stad begonnen als Refugee Jobcoach. De eerste coachee aan wie ik gekoppeld werd, heet Houssam. Hij heeft in Syrië civiele techniek gestudeerd en zijn diploma is hier hergewaardeerd op WO-bachelorniveau. Houssam gaf aan dat hij echt heel graag aan het werk wilde en niet verder wilde studeren. Ik vind dat begrijpelijk en denk ook dat dit zijn integratie alleen maar zou bevorderen, maar had wel het idee dat de afstand tot de arbeidsmarkt nog wel erg groot is. 

 
Samen zijn we daarom in december toch naar een open dag geweest, van de opleiding Integraal Bouwmanagement aan de Rotterdam Academy, een onderdeel van de Hogeschool van Rotterdam. Dit is een duale opleiding, waarin werken en leren op een hoog niveau met elkaar gecombineerd worden. Daarnaast heeft de Rotterdam Academy een samenwerkingsverband met het UAF gesloten, waardoor vluchtelingen die deze opleiding willen volgen een speciale vooropleiding kunnen volgen, waarbij ze inhoudelijk worden voorbereid op de opleiding, aanvullend Nederlands krijgen en geholpen worden bij het vinden van een stage, waar ze bij het begin van de opleiding ook meteen aan de slag gaan. 
 
Houssam is eind januari begonnen met het voortraject. Toen ik hem vroeg wat hij er tot nu toe van vindt, zei hij: “Het leven gaat voor mij open.” Dat vond ik zo mooi gezegd! Het mooie aan dit verhaal en aan mijn stage in het algemeen, is dat je kunt zien dat maatwerk ontzettend veel kan opleveren. Door echt aan de slag te gaan met Houssam’s concrete hulpvraag, werk vinden, hebben we samen een oplossing gevonden die hem een duurzame toekomst op de arbeidsmarkt kan bieden. Het doet mij ontzettend goed om te bedenken dat we dit samen voor elkaar hebben weten te krijgen!"

Lees hier de algemene beschrijving van het project StudentJobcoach Refugees