Image

Het succes van StudentJobcoach Refugees

In september 2016 startten wij StudentJobcoach Refugees, waarbij studenten jonge statushouders in Amsterdam naar werk en/of opleiding coachen. Het project is een succes geworden, zo bleek tijdens de eindbijeenkomst op 15 juni 2017. Over goede resultaten, mooie verhalen en '100% vriendschap'.
Het project
StudentJobcoach refugees is een project geïnspireerd op onze succesvolle StudentJobcoach-methode. Bij het project worden werkzoekende refugees met een verblijfsstatus (statushouders) door studenten begeleid in de richting van werk, werkervaring of opleiding. De ondersteuning en begeleiding wordt geboden door HBO/WO-studenten afkomstig van relevante studierichtingen, die dit traject in het kader van hun opleiding volgen. Tien jongerejaars coachende studenten worden begeleid door twee ouderejaars coördinerende studenten. Binnen het project wordt er ingezet op goede matching en daarom wordt niet alleen de statushouder, maar ook de werkgever gecoacht wanneer hij/zij een statushouder heeft aangenomen. Zo kunnen de verwachtingen van beide kanten worden gemanaged. Elk (coach)traject is maatwerk en het is dus van de refugee (en/of de werkgever) afhankelijk hoe een traject vorm krijgt.

Resultaten
Bij de afsluiting op 15 juni gaat het woord eerst naar Irma, een van de twee studentcoördinatoren van dit project. Zij vertelt over de resultaten en successen die behaald zijn. 61 statushouders hebben zich aangemeld voor het project. Zij kwamen bij het project terecht via het Jongerenpunt, klantmanagers, Refugee Start Force, social media, website en het eigen netwerk. Hiervan zijn er 40 een coachtraject aangegaan. Uiteindelijk hebben 25 van de gecoachte statushouders met hulp van onze StudentJobcoaches een baan en/of opleiding gevonden en dat is een prachtig resultaat waar we heel trots op zijn! 

"Dit zijn de cijfers", zegt Irma, "maar de resultaten drukken zich ook uit in verhalen. Zo geven statushouders aan dat ze door de coaching beter op de hoogte zijn van de mogelijkheden tot het vinden van een baan en/of opleiding. Ook voelden de statushouders zich serieus genomen door de informele, gelijkwaardige samenwerking." En er is nog een belangrijk resultaat: ook de studenten hebben onwijs veel geleerd van het project. Irma: "ze voelen zich maatschappelijk betrokken bij hun stad en hebben gewerkt met een interessante doelgroep. Ook hebben ze technieken van hun studie kunnen toepassen, kregen ze veel verantwoordelijkheid en was er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling!"

Coach en coachee
Ook zijn er bijzondere banden opgebouwd tussen de coaches en de statushouders, de coachees. Zo is in de film onder dit artikel te zien hoe Klodia de coaching door Irma en het project in het algemeen heeft ervaren. En op de eindbijeenkomst komen coach Benjamin en coachee Ahmad naar voren om hun verhaal te vertellen. Ahmad: "Eerlijk gezegd waren mijn verwachtingen niet heel hoog. Ik wilde graag in september een studie starten, maar wist niets over het systeem, was in de war en had te maken met deadlines." Met deze vraag begonnen Ahmad en Benjamin de coaching. Samen stelden ze doelen, hadden ze gesprekken en zochten ze dingen uit. Met succes! Ahmad start in september met de studie Business Administration aan de UvA. Ahmad: "Ik moest mijn verwachtingen al snel bijstellen. Benjamin leerde me praten over mijn problemen en liet me kennismaken met het Nederlandse systeem. Het project heeft mij geholpen uít mijn luchtbel te stappen en ín mijn nieuwe wereld in Nederland." En ook Benjamin leerde veel: van het aanscherpen van zijn Engels tot het in aanraking komen met culturele diversiteit en coachingskills.

Paneldiscussie
Dan is het tijd voor een paneldiscussie aan de hand van stellingen met Xandra Hoek (studentcoördinator), Michel Kanters (programmamanager aanpak jeugdwerkloosheid), Klodia Khajadourian (student Rechten uit Syrië), Abdulkafi Abdulsamad (accountant uit Syrië). Een stelling is bijvoorbeeld: het heeft een meerwaarde dat de coaching met leeftijdsgenoten is. Voordat de discussie echt begint, wil Klodia (coachee) hier wat over zeggen: "Dit project heeft mooie resultaten, maar voor mij als coachee is nog een heel belangrijk resultaat niet genoemd. En dat is vriendschap. Doordat het laagdrempelig was, is 100% vriendschap ontstaan."

Afsluiting
Met een heel positief gevoel kunnen we het project en de eindbijeenkomst afsluiten. Zeker als we te horen krijgen dat we dit project vanaf september kunnen voortzetten, in opdracht van de gemeente Amsterdam. En als we dan een van de statushouders een fiets kunnen aanbieden, zodat hij als fietskoerier aan de slag kan, is de middag compleet. Tijd om te proosten!

                     

Dit topteam heeft zich 100% ingezet om dit jaar tot een groot succes te maken!
          

Film