Image

Waardecheque voor Multifunctionele Schoolkantine

Een eetcafé in de Spaarndammerbuurt dat dienst doet als schoolkantine, lunchroom én restaurant. Studenten commerciële economie van de Hogeschool van Amsterdam wisten een plan te maken dat onderscheidend, winstgevend en maatschappelijk verantwoord is. Studentenblad Folia deed voor ons verslag!

Scroll naar beneden voor een fotoreportage van de eindpresentatie!

Zes plannen, drie nominaties, een winnaar: ‘Wij hebben het Trefpunt bedacht,’ zegt Sherfaraz Alladien (20, tweedejaars), die voor zijn studie commerciële economie drie maanden lang aan het project werkte. ‘Een ruimte waar leerlingen in de pauzes kunnen eten en buiten de pauzes te gebruiken is door de buurt. In de middag als lunchroom en in de avond als restaurant. ’

Drie groepen studenten mochten afgelopen donderdag hun marketingplan horeca voor de nieuwe brede school in de Houthaven in de Spaarndammerbuurt presenteren aan de projectontwikkelaar en stadsdeel West. Drie maanden lang werkten vijftig studenten commerciële economie (ce)  voor toekomstige ondernemers (ceto) aan een plan voor een multifunctionele horecagelegenheid.

‘Wij hebben gewonnen omdat we ons onderscheiden met een plan dat efficiënt in elkaar zit en echt anders is dan je nu nog vaak ziet,’ zegt Alladien. ‘Elke tafel heeft een eigen tabletcomputer waar klanten hun maaltijd in stappen kunnen samenstellen. De bediening wordt uitgevoerd door obers die een leerwerktraject volgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om jongeren met leerachterstanden die daardoor ver van de arbeidsmarkt afstaan. De kosten blijven laag en klanten maken toch iets mee dat je in veel andere gelegenheden nog niet ziet.’

Het idee sprong er voor de jury uit. Niet alleen omdat het commercieel onderscheidend is, maar ook omdat er rekening werd gehouden met de maatschappelijke functie. En daar draaide het allemaal om in de opdracht: een nieuwe basisschool, een nieuwe inrichting en een commercieel uit te buiten eetgelegenheid voor heel de buurt. Tegelijkertijd moesten de studenten rekening houden met de omgeving en het milieu. ‘Dat was een belangrijke eis: maatschappelijke verantwoord ondernemen, al moeten de kosten nog goed worden onderzocht,’ zegt Alladien. ‘Dat was gelijk ook het lastige aan de opdracht. Het moet onderscheidend zijn, winstgevend, maar ook maatschappelijk verantwoord. Je hebt dus meerdere opdrachtgevers en die hebben allemaal andere belangen. Het was lastig daar een middenweg in te vinden. Ik spreek denk ik voor alle studenten als ik zeg dat we hier echt wat van opgestoken hebben, vooral omdat onze plannen ook echt gebruikt zullen gaan worden.’

Het winnende groepje hield er niet alleen praktijkervaring en studiepunten aan over, maar ook een diner in restaurant Fifteen van Jamie Oliver, ook opgezet volgens de principes van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. 


De jury zit klaar: v.l.n.r. Inge Schonagen (directeur Futuro), Sipke Postma (directeur brede school Spaarndammerhout), Martien Kuitenbrouwer (stadsdeelvoorzitter West), Sariel Taus (oprichter Fifteen en de zuiderMRKT)


Presentatie van studenten strak in het pak


Vragen van de jury


Die vragen kunnen de studenten zeker beantwoorden


Het publiek luistert aandachtig


Het is het woord aan het volgende groepje


de prijs staat al inmiddels klaar: een diner en rondleiding in restaurant Fifteen!


Het laatste groepje probeert de jury te overtuigen


En dan de prijsuitreiking: wie o wie heeft de jury gekozen?


De winnaars met jury. Halverwege bijgeschoven jurylid staat helemaal rechts: Projectdirecteur Houthaven Co Stor!