Image

Noordse meisjes

Op donderdag 23 januari presenteerden studenten van de Minor Jeugdzorg en Hulpverlening hun aanbevelingen om meisjes tussen de 15 en 23 jaar zonder startkwalificatie naar de arbeidsmarkt te helpen.
Wethouder Jeugd en Onderwijs Coby van Berkum verwelkomt de studenten en andere aanwezigen in het stadsdeelkantoor aan het Buikslotermeerplein. ‘Jeugdwerkloosheid is een ingewikkeld en actueel probleem. Een groep die in het bijzonder aandacht verdiend zijn de jongeren zonder startkwalificatie. De ervaringen leert dat er bij meisjes een andere insteek vereist is dan bij jongens. Ik ben dan ook heel benieuwd naar de bevindingen van de studenten’.

De studenten hebben gedurende hun onderzoek zowel professionals als de meisjes in kwestie geïnterviewd. Uit deze interviews hebben ze de volgende aanbevelingen gedestilleerd. Ten eerste zou het huidige aanbod aangepast kunnen worden. ‘De meisjes hebben het gevoel dat er te veel wordt gekeken naar de dingen die ze niet kunnen in plaats van naar de dingen die ze wel kunnen’. Veel meiden, maar niet allemaal, hebben een licht verstandelijke beperking. ‘De meisjes geven aan dat zij in het huidige aanbod trajecten missen waarin zij geïnteresseerd in zijn en goed in zijn. Veel meiden zouden graag willen werken in de kinderopvang, de detailhandel of in de persoonlijke verzorgingsindustrie.’ De studenten geven de professionals het advies om meer leerwerk plekken te creëren in deze industrieën, waar de dames worden begeleid door een leermeester. Uit de interviews bleek ook dat er veel organisaties zijn die zich bezighouden met deze meiden, maar dat niet alle organisaties elkaar weten te vinden. ‘Door een digitaal platform op te zetten waar alle organisaties op vermeld staan, kunnen de organisaties makkelijker contact met elkaar opnemen en effectiever samenwerken’. 

Naast ruimte voor verbeteringen in het bestaande aanbod hebben de studenten ook een aantal suggesties voor nieuwe initiatieven. ‘De meeste meiden komen pas in beeld bij hulpverleningsinstanties wanneer zij al gestopt zijn met school en werkloos zijn. Velen van hen gaven aan voor die tijd ook nooit zo bezig te zijn geweest met hun kansen op de arbeidsmarkt. Iets waar ze nu spijt van hebben omdat ze graag een baan zouden willen hebben.’ De studenten geven aan dat zij een grotere rol voor preventie weggelegd zien. ‘Een meerderheid van de meisjes gaf aan dat zij in hun omgeving geen werkend of studerend rolmodel hadden. Een buddysysteem, waarbij jonge meisjes in de leeftijdscategorie 12 tot 17 gecoacht worden door studerende of werkende jongvolwassen zou een uitkomst kunnen bieden.’ 
‘De suggesties van de studenten zetten zeker aan tot denken’ aldus Wethouder Coby van Berkum. ‘Sommige aanbevelingen liggen vanwege de huidige economische situatie lastig, maar het is goed dat de problematiek verder is afgebakend door studenten die er met een frisse blik naar hebben gekeken.’