Image

Opening broodpowermobiel

Op donderdag 5 juni werd de broodpowermobiel geopend. Met deze vergister wordt duurzame energie opgewekt die vervolgens door de buurt gebruikt wordt. ‘Met drie broden kan een gezin maar liefst een hele week koken’.
Het idee voor de broodpowermobiel komt van de studentcoördinatoren van Springlevend Transvaal Ramon Scharff, Joris Smit en Tim Hoogendijk. “In de Transvaalbuurt hebben de bewoners veel overlast van ongedierte, zoals duiven, ratten en muizen. Dit komt omdat er veel eten op straat wordt gegooid omdat sommige bewoners geen eten willen verspillen.” Vanuit woningcorporatie Ymere ontstond daarom de vraag of de studenten niet iets konden betekenen in dit probleem. Zo kwamen Ramon, Joris en Tim op het idee van de broodpowermobiel. De studenten gaan samen met kinderen uit de Transvaalbuurt op de broodpower-bakfiets door de buurt om oud brood en GFT-afval bij bewoners op te halen. In de Tugelatuin staat een vergister die het afval in biogas omzet. Deze energie wordt weer teruggegeven aan de buurt. Power door brood dus!

Wouter Stoeken van stadsdeel Oost tipte de studenten vervolgens om mee te doen aan "het beste idee voor Transvaal". Daarmee wonnen de studenten het geldbedrag waarmee ze de broodpowermobiel konden realiseren. Om die reden mocht Wouter demonstratief het lint doorknippen en was de broodpowermobiel officieel geopend! De studenten zijn dolenthousiast: ’Ja, hij staat er inmiddels en dat was nog best wel een uitdaging!  Het bouwen van de schuur was een pittige klus, dus we zijn allemaal heel blij dat het gelukt is.’ 

Kijk hieronder voor een klein fotoverslag.


De broodpower-bakfiets


Tijd voor de formele opening. Aan Wouter Stoeken van Stadsdeel Oost de eer! Ramon opent de vergisterDe zelfgebouwde schuur waarin de vergister staatKinderen uit de buurt genieten van een heerlijke maaltijd van de Wok Steady Crew, speciaal aanwezig voor deze opening!