Image

Oplossing fietsparkeerprobleem is one night stand-stalling

Stichting Academie van de Stad schakelde 120 studenten van de Hogeschool van Amsterdam in om creatieve oplossingen voor het fietsparkeerprobleem op het Rembrandtplein en de Herengracht te bedenken. Op donderdagmiddag presenteerden de studenten hun oplossingen. Het winnende idee: een ‘fietsparkeerbeleving’ met de one night stand-stalling.
De one night stand-stalling gebruikt het idee van een pop-up stalling op plekken die ’s nachts niet worden gebruikt. Een voorbeeld is de bloemenmarkt, waar de ruimte overdag gebruikt wordt maar ’s nachts niet. Volgens de bedenkers van de one night stand moet het parkeren van je fiets een belevenis zijn. “Fietsers zijn anders geneigd hun fiets op de eerste de beste plek neer te zetten. Met bijvoorbeeld muziek worden fietsers aangetrokken tot de stalling,'' aldus student Wessel Kruijer.

Naast de one night stand bedachten de studenten van de minor creativiteit en innovatie nog vele andere oplossingen, zoals een varend fietsponton, het ’s nachts gebruik maken van een autoparkeergarage en een universele vouwfiets voor bedrijven. “In korte tijd hebben de studenten op een open en innovatieve manier naar het probleem gekeken om zo tot nieuwe oplossingen te komen voor een al lang bestaande uitdaging” aldus Eline Peters van Academie van de Stad.

Uit alle ideeën van de studenten mochten de zes beste groepen donderdagmiddag hun oplossingen aan een deskundige jury presenteren, waaronder Dagelijks Bestuurder Jeanine van Pinxteren. “We hebben voor de one night stand gekozen omdat deze groep studenten laat zien dat het belangrijk is om de fietser direct te belonen voor het juist parkeren van de fiets”, zegt Van Pinxteren.  

Hoewel de one night stand de eerste prijs heeft gewonnen, kijkt stadsdeel Centrum naar alle ideeën van de studenten. Elementen uit de aangedragen oplossingen zullen worden gebruikt om het fietsparkeerprobleem in Amsterdam aan te pakken.

Lees hier de volledige beschrijving van dit project

 

Beluister hier het radio-interview van RTV Noord Holland met projectcoördinator Eline Peters:Beluister hier het radio-interview van Amsterdam FM met projectcoördinator Eline Peters, studenten en opdrachtgever:


 
Lees en bekijk ook de volgende publicaties!
Nieuwsbericht AD.nl
Item AT5 
Nieuwsbericht nu.nl

Nieuwsbericht De Echo (pagina 5)
Interview Folia Magazine (pagina 8)