Image

Ouderen als inspiratiebron

Afgelopen maandag, 7 maart 2016, was de kick-off van het project ‘Ouderen langer zelfstandig thuis’ in het stadhuis van Amsterdam. Ongeveer 90 studenten van de minor ‘Creativiteit en Innovatie’ van de Hogeschool van Amsterdam kwamen samen om klaargestoomd te worden voor de komende weken.
De studenten gaan creatieve ideeën bedenken voor het vraagstuk hoe ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen in stadsdeel Centrum, een stadsdeel waar veel ouderen problemen ondervinden. Zo zijn er veel plekken die niet geschikt zijn voor rolstoelen en hebben woningen veel trappen. Verhuizen is vaak geen optie, door te hoge kosten en omdat ouderen graag in hun bekende omgeving willen blijven.

Op maandagmiddag, in de filmzaal van het stadhuis, legt de opdrachtgever van stadsdeel Centrum uit dat het ei van Columbus nog niet is uitgevonden, terwijl de vergrijzing oploopt. Hij vraagt de studenten om met regels geen rekening te houden, maar te focussen op creatieve oplossingen. De studenten kunnen nadenken over oplossingen voor de fysieke aanpassing van de woning zelf, maar de ideeën kunnen bijvoorbeeld ook betrekking hebben tot de sociale uitdagingen van ouderen. Door studenten van verschillende HvA-opleidingen, zoals economie, engels of communicatie bij elkaar te plaatsen worden uiteenlopende invalshoeken gebruikt.

De studenten moeten in de huis van de ouderen kruipen en kijken naar wat nodig is. Om de studenten alvast meer affiniteit te laten krijgen met de uitdagingen van ouderen zijn er simulatiepakken meegebracht. Wanneer je deze pakken aantrekt, voel je je direct ouder. Je hoort minder, je ziet minder, je voelt je minder mobiel en je raakt snel vermoeid. Hoewel het een grappig gezicht is wanneer twee proefkonijnen in simulatiepak met moeite hun veters strikken en niet meer kunnen verstaan wat er in de zaal wordt gezegd, zorgt het pak er ook voor dat de studenten zich beter bewust worden van de vele uitdagingen waar ouderen in het centrum van Amsterdam voor staan. Om de problematiek goed te kunnen begrijpen gaan de studenten deze week stadsdeel Centrum in om gesprekken met ouderen te voeren. 

De studenten kunnen de 65-plussers nu echt als inspiratiebron gebruiken. Stadsdeel Centrum en Academie van de Stad kijken uit naar alle creatieve ideeën!

Lees hier de algemene beschrijving van dit project