Image

Architectenbuurt naar participatiebuurt

Sinds januari 2013 zet het studententeam van Springlevend Dudok in Geuzenveld zich in voor de naastliggende Architectenbuurt. De studenten organiseren met en voor hun medebewoners activiteiten waardoor de sociale cohesie en participatie in hun buurt wordt versterkt. Studenten als katalysator van de participatiesamenleving?
Voorbeelden van die activiteiten zijn een nieuwjaarsborrel, paasontbijt en een barbecue. Afgelopen zondag 22 september was het tijd om afscheid te nemen met een picknick midden in de buurt. Aanwezig was ook wethouder Welzijn, Zorg en Jeugd Jesse Bos om de bewoners een hart onder de riem te steken. De wethouder opende de picknick en sprak de bewoners mooi en motiverend toe. Ze zei onder andere dat niemand anders de buurt leuker en gezelliger kan maken dan de aanwezigen zelf. Haar speech klonk niet van wethouder naar burgers, maar als burger naar burger. 

De buurtbewoners waren inmiddels aan de aanwezigheid van de studenten gewend, maar het wordt tijd dat zij zelf zorgen voor een goede sfeer in de wijk. Dat is ook de verantwoordelijkheid die zij dragen voor hun eigen buurt. Jesse Bos: “Deze ontwikkeling ligt in lijn met de overgang naar de participatiesamenleving.” Er wordt nu een actieve rol verwacht van de buurtbewoner als het gaat om sociale samenhang. De instanties en studenten zullen het vergroten van de onderlinge solidariteit niet meer uit handen nemen, maar de bewoners daar waar nodig wel bij ondersteunen. 

Twee buurtbewoners stellen zich al enige tijd op als positieve en actieve bewoners van de Architectenbuurt. Deze dames hebben onlangs een buurtnieuwsbrief ontwikkeld en brengen die elke maand langs de 300 hofjes. Bovendien zijn ze bij alle activiteiten betrokken geweest en hebben zelf altijd iets bijgedragen. Van de studenten kregen ze een lekkere taart en een high tea-bon als dank en aanmoediging voor de toekomst.  

Het was een gezellige picknick met veel lekkere hapjes van buurtbewoners: homemade taarten, cakepops, koekjes, pizzaatjes, kaasstengels en nog veel meer. Mooi om te zien dat dat stukje verantwoordelijkheid al is overgedragen!

Springlevend Dudok is in opdracht van stadsdeel Nieuw-West en woningcorporatie Stadgenoot.
Komende tijd gaan de studenten naast het doorlopende huiswerkbegeleidingsproject in Geuzenveld zich inzetten voor de tuinen van de Dudokbuurt. Klik hier voor meer info over dat project. Studente Lidewij omringd door bewoners met zelfgebrachte hapjes


De mooiste zelfgebakken taart van een buurvrouw