Image

Pilot co-docent wegens succes verlengd!

In september startte het project co-docent, waarbij net afgestudeerden op pedagogisch of didactisch gebied VMBO-docenten ondersteunen en tegelijkertijd bijdragen aan de ontwikkeling van het onderwijs. Om nog meer van de pilot te leren, wordt hij vanaf maart verlengd en uitgebreid naar meerdere VMBO-scholen.
Ype was een van de co-docenten die de afgelopen maanden deelnam aan het werkervaringstraject. ‘Ik heb de tweedegraads lerarenopleiding Geschiedenis aan de HvA afgerond maar kon geen baan vinden. Ik had wel bijbaantjes, maar nog geen ervaring op mijn eigen werkvlak.’ Het was voor Ype een reden om deel te nemen. ‘Ik wilde iets met mijn onderwijsdiploma doen. De kans om leerlingen een op een te begeleiden en ervaring op te doen met het VMBO onderwijs sprak me vooral aan’, vertelt hij.

Jonge afgestudeerden ondersteunen in het traject VMBO-docenten bij de pedagogische of didactische uitdagingen die zij ervaren in hun werk. Het doel hiervan is het voorkomen van uitval van de docenten en het maken van een professionaliseringsslag in het onderwijs. Op didactisch gebied kunnen de co-docenten bijvoorbeeld ondersteunen bij het lesgeven of het helpen invullen van lesprogramma’s. Op pedagogisch gebied kan dit door een op een in gesprek te gaan met docenten, mentoren, ouders en leerlingen en door het nadenken over een veilige sfeer in de klas. Ook beleidsmatig kunnen de co-docenten aan de slag, bijvoorbeeld door het opstellen van protocollen, ontwikkelen van examentrainingen of het maken van een strategie voor de overgang van leerlingen van VMBO naar MBO.

Ype: ‘Tijdens de stage die ik in het kader van mijn opleiding liep, diepte ik mijn vakinhoudelijke kennis uit. Hoewel ik die kennis bij het traject co-docent ook heb ingezet, bijvoorbeeld voor het maken van een lesprogramma over de VOC, heb ik vooral op pedagogisch gebied veel geleerd. De focus lag op het omgaan met en tussen leerlingen.’

Heleen studeerde pedagogische wetenschappen aan de VU en nam ook deel aan het traject. Ze vertelt: ‘Co-docent is voor mij een springplank geweest. Voordat ik solliciteerde was ik onzeker over mijn professionele toekomst. Het onderwijs trok mij enorm, maar ik vond het moeilijk te bepalen hoe ik mijn kwaliteiten in kon zetten. Het project co-docent heeft ervoor gezorgd dat ik ervaring op kon doen in het onderwijs en tegelijkertijd de school en zijn personeel kon ondersteunen. Een win-win situatie. Het heeft mij een baan opgeleverd waar ik al mijn kwaliteiten kan laten zien en verder kan ontwikkelen.’

Ben jij afgestudeerd en lijkt het je wat om deel te nemen aan het werkervaringstraject co-docent? Solliciteer dan snel!

                                                                      
                                                                                        Co-docenten Heleen en Ype aan het woord