Image

Presentaties Thee & Thema: Bewoners sterker in de buurt

Binnen het project ‘Thee & Thema: Bewoners sterker in de buurt’ hebben twee groepen studenten van de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming van de HvA onderzoek gedaan naar hoe buurthuizen meer versterkt kunnen worden. Vorige week presenteerden de studenten hun bevindingen aan de buurthuizen waarvoor zij onderzoek hebben gedaan.
Huis van de Wijk de Tagerijn
Een groepje van drie studenten heeft zich de afgelopen maanden verdiept in de Huiskamer van Huis van de Wijk de Tagerijn. De Huiskamer is een laagdrempelige, wekelijkse bijeenkomst speciaal voor mensen met een beperking. Het is een veilige ontmoetingsplek voor de buurt en deelnemers kunnen zelf met ideeën komen voor invulling van de bijeenkomsten. 

De vraag die Huis van de Wijk de Tagerijn bij de studenten heeft neergelegd is: hoe kunnen we meer mensen naar de Huiskamer laten komen? Door middel van het afnemen van interviews en enquêtes bij zowel professionals als buurtbewoners hebben de studenten zich in het onderwerp verdiept. Het onderzoek toont aan dat de Huiskamer vrij bekend is onder de buurtbewoners en dat ze graag willen komen. Het probleem zit echter in het aanbod. De studenten leggen uit: ‘Het aanbod sluit niet altijd aan bij de behoeften van de buurtbewoners. Ze willen meer dingen weten over bijvoorbeeld koken, bewegen en voorlichting. Dat zouden ze heel erg leuk vinden!’. De komende weken gaan de studenten hun ideeën testen, door zes bijeenkomsten te organiseren rondom te thema’s ‘actief, creatief en informatief’. Wordt vervolgd!

Club Kleurrijk
Club Kleurrijk is een buurthuis met als doel om verschillende doelgroepen bij elkaar te brengen en mensen uit de buurt een kans te geven om te groeien en te ontplooien. Na de verhuizing van het buurthuis naar een nieuwe locatie vorig jaar bleef de opkomst van de vrouwen uit. Dat was opvallend omdat vrouwen het buurthuis voorheen zo goed wisten te vinden. Een team van vier studenten heeft zich de afgelopen maanden gericht op de vraag: hoe kunnen er meer vrouwen betrokken worden bij de activiteiten van Club Kleurrijk?

De studenten zijn de wijk in gegaan en hebben veel vrouwen gesproken. Ook zijn zij gesprekken aangegaan met verschillende professionals in de buurt en van het buurthuis. De resultaten laten zien dat het buurthuis redelijk bekend is in de wijk, met name onder de oudere vrouwen in de buurt. Ook blijkt dat vrouwen behoefte hebben aan vastigheid en duidelijkheid van de activiteiten. Het liefst willen ze daarvoor persoonlijk benaderd worden. Een van de studenten vertelt: ‘De vrouwen willen graag begrijpen wat er gebeurt en willen zelf dingen organiseren: dat geeft hen zelfvertrouwen. Ze willen ook graag dingen doen op het gebied van taal en andere praktisch toepasbare dingen. Thema’s als opvoeding en sport vinden ze erg leuk’. Dat is dan ook waar de studenten de komende weken mee verder gaan: een programma ontwikkelen en testen die aansluit bij wat de vrouwen graag willen. 

Tot slot wordt de prachtige taart aangesneden die één van de studenten speciaal voor deze presentatie bij Club Kleurrijk heeft gemaakt. Ze licht toe: ’Een kleurrijke, vrolijke en creatieve taart: dit past precies bij wat Club Kleurrijk is!'