Image

Prijsvraag van de burgemeester: evenementen in de stad Amsterdam

Ben jij een HBO/WO bachelor- of masterstudent of net afgestudeerd en wil jij laten zien wat jij kunt? Dan is deze prijsvraag iets voor jou! De burgemeester van Amsterdam en Academie van de Stad zijn op zoek naar creatieve studenten met een slim idee. Ontwerp een prototype en win!
Amsterdam is een toonaangevende evenementenstad. Veel mensen beleven er plezier aan, maar de evenementen kennen ook randverschijnselen. Hoe kunnen evenementen in de stad effectief rekening houden met buurtbewoners?
 
De opdracht luidt: onderzoek welke invloed evenementen hebben op omwonenden. Bedenk vervolgens een slim idee om de relatie tussen evenementen en bewoners in balans te brengen. Het eindproduct moet naast de onderzoeksresultaten een prototype worden dat toepasbaar is op meerdere gebieden.
Zie hieronder voor meer informatie over de opdracht.

Je mag dit alleen doen, of in groepsverband tot en met 3 personen. Een deskundige jury beoordeelt je concept op creativiteit en effectiviteit. 

Prijs
De winnaar ontvangt 1000 euro per persoon, met een maximum van 3 personen, te besteden aan een opleiding of congres in het binnen- of buitenland naar keuze! De prijs wordt aan je overhandigd door niemand anders dan de burgemeester van Amsterdam.
 
Maar dat is nog niet alles! Alle deelnemers zijn uitgenodigd voor een lunch in de ambtswoning met de burgemeester. Kortom, een mooie kans op een uitdagend project voor een interessante opdrachtgever. Daarnaast een aanwinst op je cv!

Meld je nu aan!
Durf jij de uitdaging aan en ben je nu al gebrand op het winnen van de prijs? Stuur dan het volgende vóór 16 november 2015 naar dora@academievandestad.nl
-    Je cv
-    Prikkelende aanzet plan van aanpak (max 1 A4)
-    Motivatie (max 250 woorden)

Wat zijn de belangrijkste data?
Startbijeenkomst:
23 november 2015 om 15.00 uur 

Tussenbijeenkomst:
10 december 2015 om 14.30 uur

Eindpresentatie en prijsuitreiking door burgemeester van der Laan: 
22 januari 2016 – van 9.00 tot 13.00 uur

Aanleiding
Amsterdam is een toonaangevende evenementenstad. Op verschillende locaties in de stad worden met regelmaat grote evenementen georganiseerd. Voorbeelden van die locaties zijn het Museumplein, de Gaasperplas, NDSM-werf, het Oosterpark, Westerpark en het Flevopark. Veel mensen beleven er plezier aan, maar de evenementen kennen ook randverschijnselen. Zo nemen de evenementen een beslag op de openbare ruimte. Geluid heeft een groot bereik, maar een evenement brengt bijvoorbeeld ook stromen van grote hoeveelheid mensen, bezoekers die hun fiets of auto moeten parkeren en afval met zich mee. 
Daarnaast is vanuit het gemeentelijke programma ‘Stad in Balans’ gebleken dat er steeds meer gezinnen in de stad blijven wonen in appartementen met geen of weinig buitenruimten. Zij maken intensief gebruik van de parken. Omdat veel festivals plaatsvinden in parken, wordt de vast bezoeker zoals die gezinnen verdrongen. Ook hier ligt een spanningspunt.

Hoe zorg je ervoor dat bij de organisatie van evenementen ook effectief rekening wordt gehouden met de buurtbewoners? Hoe breng je de relatie tussen het evenement en omwonenden in balans?
Er zijn voorbeelden te vinden van festivals waar de buurt trots op is en festivals die de buurt op een effectieve manier betrekken bij het plezier van het evenement. 

Prijsvraag
De volgende prijsvraag wordt uitgeschreven voor studenten en net-afgestudeerden met een frisse blik en slimme ideeën: op welke manieren kunnen evenementen in de stad effectief rekening houden met de buurtbewoners? 
De opdracht luidt: onderzoek welke invloed evenementen hebben op de buurt en omwonenden. Bedenk vervolgens een slim idee om de relatie tussen evenementen en bewoners in balans te brengen. Het eindproduct moet naast de onderzoeksresultaten een prototype worden dat toepasbaar is op andere gebieden.

De meeste festivals vinden in de zomer plaats en zijn dus net geweest. Deelnemers kunnen in gesprek gaan met bewoners en met organisaties van de evenementen over hoe het afgelopen zomer en de jaren ervoor is verlopen in relatie tot de buurt. Tevens kunnen voorbeelden van oplossingen meegenomen worden in het onderzoek en ontwerp. Bij die oplossingen kan aan van alles gedacht worden: van ideeën omtrent techniek en duurzaamheid, het betrekken van bezoekers en vrijwilligers bij het opruimen van het terrein tot en met gratis toegangskaarten voor alle buurtbewoners.