Image

Project Stickers Nooduitgangen van start

Op woensdag 11 november was de startbijeenkomst van het project ‘Stickers Nooduitgangen’ waarbij studenten Toegepaste Psychologie gaan onderzoeken of en hoe het voorkomen kan worden dat mensen in Amsterdam hun fiets voor een (nood)uitgang plaatsen.
‘Fietsparkeren is een van de grootste problemen voor dit stadsdeel’, zegt gebiedscoördinator Stadsdeel Centrum. ‘Vooral bij uitgaansgebieden staan enorm veel fietsen fout geparkeerd. De grootste piek is van 01:00 tot 02:00 ’s nachts.’

Opdrachtgever en centraal aanspreekpunt fietsparkeren vertelt meer over de uitdaging: ‘Waarschijnlijk parkeren mensen niet expres verkeerd, maar het gebeurt wel enorm veel: we knippen 70.000 foutgeparkeerde fietsen per jaar weg.’ Veel van die foutgeparkeerde fietsen blokkeren een nooduitgang of een uitgang van een huis of andere ruimte. ‘Het is niet veilig dat al die fietsen ’s nachts in een steeg staan. Er kan in veel gevallen geen brandweer of ambulance bij’, aldus opdrachtgever en centraal aanspreekpunt fietsparkeren. Daar moet iets aan gedaan worden!

‘Bordjes voor nooduitgangen zijn er in heel veel verschillende soorten. Het was ons streven om één universele sticker te ontwerpen die heel Nederland in gebruik gaat nemen’, zegt de opdrachtgever. Doordat overal dezelfde aanduiding gebruikt wordt, zou dit volgens haar voor herkenning moeten zorgen en daardoor effectief zijn. ‘Sticker’ wordt hierbij in de breedste zin gebruikt: het gaat niet per se om plakplaatjes, maar ook om plankjes, bordjes, lichtgevende plaatjes enzovoorts. 

‘De vraag die wij beantwoord willen hebben is ‘waarom parkeren mensen hun fiets of ander object voor een (nood)uitgang?’’ Hierbij gaan de studenten Toegepaste Psychologie onderzoeken of de sticker kan helpen voorkomen dat mensen fietsen en andere objecten voor een (nood)uitgang plaatsen. ‘Ik denk dat het effectiever kan dan met een sticker’, zegt een student kritisch. Gelukkig krijgen de studenten genoeg ruimte om invulling te geven aan het middel dat ervoor moet zorgen dat mensen niets voor een uitgang plaatsen. ‘Met een andere oplossing zouden wij ook heel blij zijn, als je maar rekening houdt met prijs, omgeving en mogelijke middelen’, zegt de opdrachtgever. 

De studenten zullen beginnen met een nachtelijke (nuchtere) observatie om het probleem te verkennen. Op basis daarvan gaan ze testlocaties vaststellen waar ze uiteindelijk de test met het middel (met de focus op de ontworpen sticker) zullen uitvoeren. Op basis van de resultaten zullen ze een advies geven aan Stadsdeel Centrum over hoe ervoor gezorgd kan worden dat mensen hun fiets niet voor een (nood)uitgang parkeren. 

Lees hier de algemene beschrijving van dit project

 
De studenten luisteren naar verdere uitleg van de docent           Gebiedscoördinator Centrum legt het probleem uit