Het beheersen van de Nederlandse taal is een voorwaarde om goed deel te nemen aan de maatschappij en de arbeidsmarkt. Van de Amsterdamse beroepsbevolking zijn ongeveer 100.000 mensen onvoldoende taalvaardig. Amsterdam wil alle Amsterdammers in staat te stellen hun leven lang naar vermogen deel te nemen aan de samenleving en arbeidsmarkt. Goed taalonderwijs staat aan de basis van die ambitie. Voor kinderen, maar ook voor volwassenen. 

Taalcursussen

Daarom biedt de gemeente Amsterdam taalcursussen aan voor Amsterdammers die een taalbehoefte hebben. Tijdens deze cursus wordt er aan de taalvaardigheid gewerkt. Het blijft echter een uitdaging om de taal ook buiten de lessen toe te passen. De EduCoaches hebben daarom in het project EduCoach de volgende doelen:

  • Het stimuleren van taalcursisten om buiten de klas activiteiten te ondernemen. Dit om zo meer in contact te komen met de Nederlandse taal;
  • Het waarborgen van de individuele aandacht en ondersteuning van taalcursisten;
  • Het bevorderen van de participatie en integratie van de cursisten in het algemeen.

Tijdens de lessen ondersteunen de EduCoaches de taaldocenten maar observeren ze ook waar behoeften liggen voor activiteiten buiten de lessen. De EduCoaches organiseren vervolgens deze activiteiten en motiveren daarmee de taalcursisten de taal buiten de les toe te passen. Wil je weten hoe de EduCoaches vorig jaar aan deze doelen hebben gewerkt? Lees en bekijk dan hier de digitale successen.

Creatieve oplossingen

Net als vorig jaar eind vorig jaar kunnen we ook dit jaar door de corona-maatregelen de basis van het project niet uitvoeren zoals we gewend zijn, namelijk met cursisten op pad. Daarom moeten we creatief kijken naar de uitvoering van dit jaar. Gelukkig werken we met gemotiveerde, out-of-the-box denkende, slimme en flexibele studenten die niet weg deinzen voor een uitdaging. Wil je weten hoe de EduCoaches dit jaar aan deze doelen werken? Lees en bekijk dan hier de creatieve oplossingen bedacht door de student coördinatoren.

Bekijk ook onderstaande film om een impressie te krijgen van EduCoach: