Image

Sarah en Maartje vertellen over Nantes Creative Generations

Van 22 tot en met 26 oktober vond het Creative Generations congres plaats in Nantes, Frankrijk. Maartje en Sarah waren erbij en vertellen over hun ervaringen. Ook maakten zij een filmpje dat hieronder te zien is.
‘Vanuit een grauw en regenachtig Amsterdam kwamen we aan in zonnig Nantes’, vertelt Maartje. ‘De openingsavond was heel informeel. Tijdens het eten leerden we iedereen kennen aan de hand van een brainstorm over je verwachtingen van het congres’, zegt Sarah. Jongeren uit heel Europa waren vertegenwoordigd: naast Engeland, België en natuurlijk Frankrijk, waren ook Georgië, Litouwen, Modalvië en Slowakije van de partij.

‘Na een heerlijke nacht en een Frans ontbijt in ons hotel was de officiële opening in het congresgebouw Nantes Métropole’, zegt Sarah. Dit congres vond voor de zesde keer plaats. Zo breidt het netwerk van innovatieve jongeren zich steeds verder uit. Na deze opening was het tijd voor een informatiemarkt. De creatieve breinen achter 30 projecten richtten hun kraampje in. Maartje: ‘Wij versierden onze kraam met projectbeschrijvingen en polaroids. Die maakten we terplekke.’ Met succes: ‘Iedereen was zo enthousiast over Academie van de Stad! Ze zouden zelf ook wel Springlevende Wijken willen!’, vertelt Sarah enthousiast.

‘We hebben op het congres ook veel inspiratie opgedaan van andere projecten’, zegt Maartje. Zo vertegenwoordigden twee meiden uit Gent een project waarbij jonge kunstenaars in samenspraak met bewoners raamschilderingen maken. ‘Dat kunnen wij natuurlijk ook met onze BuurtBikkels doen: hen de buurt laten verkennen en kunst laten maken’, aldus Sarah. 'Ook het Zweedse project om jongeren in contact te brengen met bijvoorbeeld politie en overheid sluit aan bij onderdelen van ons BuurtBikkel-programma. Hierdoor kan ons project alleen maar beter worden!', voegt Maartje toe.

Ook vonden er verschillende workshops plaats. Zo werden Maartje en Sarah gekoppeld aan een ander duo en moesten ze elkaars project presenteren. Ook leerden ze alle do’s en don’ts van het opstarten van een project. Verder op het programma stonden muzikale avonden en diverse city visits. ‘Op informele manier hebben we zoveel leuke mensen ontmoet en heel veel inspiratie opgedaan’, zegt Maartje. En zelf hebben ze ook andere jonge mensen geïnspireerd.

Sarah en Maartje hebben een heel mooi filmpje gemaakt van hun ervaringen in Nantes. Bekijk hem hieronder!


                                                         


                      
                   Sarah op de informatiemarkt                                                          De hele groep deelnemers samen

                                                                   
                                                                                                  Maartje bij een workshop