Image

Springlevende Wijk-teams zetten zich in op Nationale Burendag

Afgelopen zaterdag vond voor de negende keer Nationale Burendag plaats. De bedoeling van deze dag is dat mensen dichter bij elkaar komen. Dit is tevens een uitgangspunt van de Springlevende Wijken van Academie van de Stad. Daarom deden de studenten uit vier van deze wijken mee aan Burendag. Ze vertellen aan welke activiteiten zij deelnamen en hoe ze Burendag ervaren hebben.
Volgens de Springlevende Wijk-formule van Academie van de Stad dragen studenten bij aan de leefbaarheid van hun wijk in ruil voor huurkorting. Linda woont samen met drie andere studenten in Springlevend Dapper in Amsterdam. Het team sloot op Burendag aan bij een groot buurtfeest. Linda vertelt: ‘Ik was gastvrouw en ontving dus iedereen.’ Er waren in Dapper diverse activiteiten te doen. Dapperbuurt Natuurlijk, een groep actieve bewoners die de Dapperbuurt groener maakt, organiseerde het feest. De studenten van Academie van de Stad hielpen hen een handje. Zo kon iedereen deelnemen aan het ‘zaadbommen’ maken. ‘Er waren verschillende bakken. Uit één bak moest je aarde pakken, uit een andere bak klei. Dan deed je er zaadjes in en kneedde je het tot een poppetje of ander creatief figuurtje’, vertelt Linda. De creaties werden vervolgens in de plantenbakken gestopt ter versiering. Als het gaat regenen, smelt de klei en kan de aarde de zaadjes opnemen. ‘Voor kinderen, maar ook voor volwassenen was dit een leuke activiteit, en tegelijkertijd wordt de buurt weer een stukje groener’, zegt Linda. Ook konden kinderen zich laten schminken, konden er planten geruild worden en was er een fanfare. Daarnaast was er een prijsuitreiking voor de groenste straat van de buurt. ‘Mijn straat heeft ook gewonnen!’ zegt Linda trots. De studenten van Academie van de Stad zijn met veel bewoners in contact gekomen. ‘We vertelden ze over wat wij doen voor de wijk. Dit werd heel positief ontvangen! En er waren veel meer mensen die zich net als wij willen inzetten voor de buurt‘, zegt Linda. ‘We kregen ook veel: zaadjes die we in onze eigen tuin konden planten en lekkere hapjes. Daar krijg je een positief gevoel van.’ Linda denkt dat de buurtbewoners zich hierdoor welkom en verbonden voelden. ‘Ik denk zeker dat ze volgend jaar weer komen.’

Ook in Springlevend Nieuw Hoograven in Utrecht namen de studenten die daar wonen deel aan burendag. Kris vertelt: ‘Samen met Jantje Beton hadden wij deze dag georganiseerd.’ Het centrale plein van Nieuw Hoograven moet opnieuw ingericht worden, want dit plein is erg gedateerd. ‘Het was de bedoeling dat we ons zouden richten op wat kinderen wilden met dit plein, ook om erachter te komen wat de achterliggende ideeën van die wensen waren.’ Spelenderwijs probeerden de studenten daarachter te komen. Kris: ‘Er was een architect aanwezig en kinderen konden samen met hem een tekening maken voor de inrichting van het plein.’ De kinderen vonden het geweldig dat er iets georganiseerd werd. Kris: ‘wat ik mooi vond, is dat kinderen zeiden dat ze vooral wilden dat iedereen gelukkig was met het plein’.

In Springlevend Landlust in Amsterdam waren de activiteiten ook op kinderen gericht. Deze activiteiten waren door de studenten van Academie van de Stad zelf georganiseerd. Jesse woont pas sinds kort in Springlevend Landlust en dit was zijn eerste echte activiteit. Hij vertelt: ‘Het was een hele goede binnenkomer voor mij, het was zo’n positieve middag!’ De studenten organiseerden Oud-Hollandse spelletjes voor de kinderen, zoals koekhappen, spijkerpoepen, aardappelracen en appelhappen, waarbij ze ook kleine prijzen konden winnen. Jesse: ‘De kinderen vroegen wanneer er weer zo’n spelmiddag was. Toen we vertelden dat dit eigenlijk een jaarlijks evenement is, waren ze teleurgesteld, zo leuk vonden ze het zaterdag.’ Gelukkig heeft Landlust meer projecten voor kinderen, zoals Knappe Koppen en BuurtBikkels.
 
De laatste Springlevende Wijk die meedeed met Burendag is de Schilderswijk in Den Haag. De studenten uit Schilderswijk hielden het wat kleinschaliger, maar daarom niet minder gezellig. ‘We hadden alle bewoners uit het complex rond de binnentuinen van Schilderswijk uitgenodigd. We deelden koekjes uit en gingen gezellig het gesprek aan’, vertelt Milou. Naast het kletsen werd er ook gewerkt aan het aanleggen van nieuwe bloemenperken in een van de binnentuinen. Zelfs de wijkagent kwam een kijkje nemen. Milou: ‘Ik vond het bijzonder dat hij langskwam. Hij ging in gesprek met ons en de bewoners, en was erg te spreken over dit initiatief voor het opknappen van de binnentuinen!’

De studenten uit deze vier Springlevende Wijken gaven kortom stuk voor stuk een verschillende invulling aan Burendag, maar in alle wijken zorgde de dag voor meer contacten, leuke activiteiten en veel blije gezichten.

Onderstaande foto's door Twan Zijlstra (Landlust)

Onderstaande foto's door Linda Hartel (Dapper)