Image

Studenten presenteren uitkomsten van organisatie opvoedparty’s

Op donderdag 28 januari presenteerden studenten van de minor Opvoedingsondersteuning hun onderzoek naar opvoedingsvraagstukken en de uitvoering van opvoedparty’s in samenwerking met Stadsdeel West en Academie van de Stad.
De studenten zijn in september 2015 begonnen met de voorbereiding en organisatie van opvoedparty’s. Dit zijn bijeenkomsten waarbij ouders ondersteund worden in en met elkaar in gesprek gaan over de opvoeding van hun kinderen om opvoedspanningen te voorkomen. De Tupperwareparty is de inspiratiebron van de opvoedparty.

De studenten vormden vijf groepen die elk een eigen thema onderzochten en toepasten bij de opvoedparty, zoals zelfredzaamheid en slaapmoeilijkheden. Zo werden dus opvoedparty’s georganiseerd met elk een eigen thema. Tijdens de presentaties van de studenten op 28 januari besprak elke groep een ander aspect van de organisatie van de party.

Vreedzame School en Wijk
De studenten hebben hun opvoedthema en de vorm van hun party bepaald vanuit Vreedzame School- en Vreedzame Wijk-principes. Bij de Vreedzame School staan verantwoordelijkheid en betrokkenheid centraal. Het programma is ontstaan om in te spelen op de toegenomen individualisering van onze maatschappij. Lees hier meer over de doelstellingen van Vreedzaam.

Een van de studenten vertelt over hoe Vreedzame principes zijn toegepast bij alle opvoedparty’s: “We legden de focus op gelijkwaardigheid, het stimuleren van een positieve omgang, open staan voor andermans perspectief en voor verschillen en stimuleerden het geven van complimenten via een spel.”

Ontwikkeling en uitvoering van de party’s
Een ander groepje vertelde over de ontwikkeling en aanpak van hun opvoedparty. “Wij hebben rollenspellen gehouden en gebruikten daarbij een magische doos”, zegt een van de groepsleden. In die magische doos zaten attributen zoals een sjaal en een hoed. “Door deze attributen te gebruiken voelen de ouders zich even een ander en kunnen ze de rol makkelijker aannemen“, legt de student uit. Ook lieten zij degene die aan het woord was een bordje met expert vasthouden. “De rest toont dan respect voor de spreker en de spreker voelt zich op zijn beurt gewaardeerd.”

Ervaringen
Hoe hebben de ouders de party’s ervaren? “Ouders zeiden tegen elkaar dat ze dit echt vaker moesten doen en dat de opvoedparty steeds meer mensen zou moeten bereiken!” zegt een student enthousiast. Ook de andere groepen kregen leuke reacties van de ouders. En wat de studenten er zelf van vonden? De studenten Pedagogiek zeggen een goed beeld te hebben gekregen van het werkveld en de studenten van de docentenopleiding geven aan het leuk gevonden te hebben om met de doelgroep ouders te werken. 

Veel leuke uitkomsten en ervaringen: deze zevende keer dat Stadsdeel West en Academie van de Stad opvoedparty’s lieten organiseren door studenten was weer geslaagd!

Lees hier de algemene beschrijving van dit project