Image

StudentJobcoach: Het succesverhaal van Georivy en coach Giovanni

StudentJobcoach is een bijzonder stageproject in Amsterdam Noord en Oost. Studenten begeleiden jongeren bij het vinden van een passende dagbesteding zoals een opleiding of werk. Omdat het een veelzijdig project is, hebben we een aantal studenten, studentcoƶrdinatoren en werkzoekende jongeren gevraagd een voor een te vertellen over hun ervaringen. Vandaag aan het woord: Georivy en zijn coach Giovanni! Georivy is 22 en is als werkzoekende jongere bij StudentJobcoach terechtgekomen. Hij werd sinds oktober begeleid door StudentJobcoach Giovanni. Giovanni is 24 en studeert Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Hogeschool van Amsterdam. Samen hebben zij inmiddels een baan voor Georivy gevonden, waar hij nu fulltime aan de slag is.
Op zoek naar een baan
Ongeveer anderhalf jaar geleden was ik op zoek naar een baan. Het lukte mij niet alleen, dus ging ik op zoek naar hulp. Via Streetcornerwork kwam ik uiteindelijk bij StudentJobcoach terecht. Ik was een van de eerste jongeren die meedeed aan het project, want het bestond nog niet zo lang. Ik ben toen samen met mijn coach actief gewerkt aan mijn CV, het schrijven van motivatiebrieven en sollicitaties. Uiteindelijk hebben we een leuke baan voor mij gevonden. Helaas kreeg ik vorige zomer te horen dat mijn contract niet werd verlengd, dat vond ik heel erg jammer. Gelukkig kon ik al vrij snel weer terecht bij StudentJobcoach, waar ik nu het afgelopen half jaar door Giovanni word gecoacht.

Een band met mijn coach
Mijn band met Giovanni was meteen heel open. Wij kenden elkaar toevallig al van vroeger, we zijn namelijk allebei opgegroeid in Amsterdam Noord. Daardoor hadden we meteen een connectie. Ook komen we elkaar weleens tegen op een feestje. Vanaf het begin wilde Giovanni weten wat hij van mij kon verwachten, en legde mij uit wat ik van hem zou kunnen verwachten de komende tijd. Zo was het meteen duidelijk wat we aan elkaar hadden. Hij vertelde mij dan ook al snel dat als ik er geen energie in zou steken, hij dat ook niet ging doen. No bullshit, daar hou ik van.

Dyslectisch
Sinds Giovanni en ik op zoek zijn gegaan naar een baan heb ik ongeveer zes sollicitatiegesprekken gehad. Daarnaast hebben we heel veel brieven en CV’s uitgestuurd. Ik denk dat één van de grootste struikelblokken bij het solliciteren is dat ik hele erge dyslexie heb. Daarnaast is het lastig dat ik geen rijbewijs heb. Ik heb een opleiding gedaan in de logistiek, maar voor banen in die sector moet je vaak een rijbewijs hebben. Dyslexie maakt het heel lastig om zelf aan de slag te gaan met bijvoorbeeld een motivatiebrief. Van Giovanni heb ik geleerd dat, juist omdat mijn dyslexie schrijven moeilijk maakt, het kan helpen om gewoon bij een werkgever langs te gaan. Daarom hebben we veel rondjes door de stad gelopen. Ik heb veel verschillende interesses, dus mijn sollicitatiebrieven gingen niet alleen naar functies in de logistiek. Ik was ook geïnteresseerd in bijvoorbeeld vacatures in de horeca, of in winkels. Uiteindelijk heb ik een vacature voor parkeerwachter gevonden. En wat gebeurde er? Ik werd aangenomen! Ik werk nu vijf dagen per week, en heb het er erg naar mijn zin. Naast mijn nieuwe baan ben ik ook bezig met het behalen van een diploma, zodat ik als beveiliger aan de slag kan. Daarnaast host ik vaak feestjes in clubs in Amsterdam en ben ik aan het leren voor barbier, zodat ik mannen kan knippen en scheren. Ik zit dus niet veel stil.

Wat zegt coach Giovanni?
Ik kan zeker beamen dat Georivy niet veel stilzit. Hij is altijd wel ergens mee bezig en hij was vanaf het begin echt gemotiveerd om aan de slag te gaan. Hij ging niet bij de pakken neerzitten, toen zijn vorige contract niet werd verlengd. Toen we een baan voor hem aan het zoeken waren, hebben we ook op de meest uiteenlopende vacatures gesolliciteerd. Hij was namelijk bereid om van alles aan te pakken. Samenwerken met Georivy Dat Georivy nu aan het werk is, vind ik natuurlijk super. Wel mis ik hem. We hadden vanaf het begin al een klik. Niet alleen omdat we elkaar al kenden, maar het is ook gewoon een goede jongen. Hij kwam eigenlijk nooit te laat, en mocht hij een paar minuutjes verlaat zijn, belde hij altijd van tevoren om dit aan te kondigen. Ik ben zelf heel gedisciplineerd, dus ik vind dit erg belangrijk. Ik coach nu een jongere die makkelijk een week niets van zich laat horen, en vaak niet komt opdagen. Bij mij, of bij een sollicitatiegesprek. Dat is wel een stuk lastiger. Maar dat is ook weer een uitdaging! Daar moet ik dan gewoon anders mee om gaan.

En nu?
De vacature voor parkeerwachter heeft Georivy destijds zelf gevonden. Voordat Georivy een sollicitatiegesprek had, belden we altijd even. Dan vroeg ik of hij zich goed had ingelezen in de functie en of hij mijn hulp nog ergens bij nodig had. In dit geval had hij niets nodig. Na een gesprek liet hij weten dat het gesprek goed was gegaan. Dat bleek, want een paar dagen later hoorden we dat hij was aangenomen. Nu coach ik Georivy niet meer actief, maar we houden wel contact. Sommige jongeren blijven we coachen als ze aan het werk gaan, maar bij Georivy is dat niet nodig. Hij weet wel dat hij bij me terecht kan. Laatst stuurde hij mij nog een vacature, die hij naast zijn werk als parkeerwachter zou kunnen doen. Hij had tot nu toe nog geen tijd gehad om er iets mee te doen, maar misschien gaan we binnenkort wel weer samen aan de slag!