Image

The Next Stage

Op 29 maart was The Next Stage: een bijeenkomst voor al onze stagiairs met workshops over professioneel handelen. Tweedejaars stagiair Stephanie schreef een achtergrondartikel met daarin haar ervaringen!
Lees hier ook het nieuwsbericht over The Next Stage!

Mijn naam is Stephanie de Groot, een coach van het project StudentJobcoach Refugees en ik coach statushouders richting een baan of opleiding. Als student en als coach van StudentJobcoach Refugees vond ik de bijeenkomst ontzettend nuttig en leerzaam. Ik heb nieuwe inzichten gekregen wat betreft netwerken en hoe belangrijk dit is voor in de toekomst en voor je loopbaan. Daarnaast vond ik het verrijkend om met de andere stagiairs van Academie van de Stad een avond door te brengen en hen te leren kennen. Om een duidelijk beeld te krijgen van wat de bijeenkomst precies inhield, heb ik de bijeenkomst tijdens mijn aanwezigheid geobserveerd en heb ik een aantal stagiairs gesproken om erachter te komen wat zij van The Next Stage vonden!

Bij The Next Stage stond onder andere netwerken centraal. Een van de vier workshops waar de stagiairs aan deel konden nemen ging hier ook over, ook wel speeddaten (met professionals) genoemd. De andere workshops waren ‘Kwartetten’, ‘Lijnmeting’ en ‘Eindbijeenkomst’. Doordat er professionals, werkgevers en stagiairs vanuit verschillende steden en projecten aanwezig waren, hebben alle stagiairs met mensen gepraat die zij (nog) niet kenden en hierdoor nieuwe contacten gelegd. Zo vertelde een student van het project StudentJobcoach Oost: “Iedereen was enthousiast, de sfeer was goed en ik vond het leuk om meerdere mensen van andere projecten bij elkaar te zien, zoals stagiairs uit Almere en Utrecht. Dit vond ik positief en ik heb er erg van genoten.” Er vond veel interactie plaats tussen de presentatrice en de stagiairs tijdens de introductie en afsluiting van de bijeenkomst. Daarbij was het leuk om te zien dat iedereen aandachtig en vol enthousiasme luisterde en er verschillende gesprekken ontstonden.

De stagiairs hebben diverse nieuwe dingen geleerd uit de workshops. Bij de workshop ‘Netwerken’ hebben stagiaires geleerd hoe zij hun CV professioneel kunnen vormgeven, hoe belangrijk een applicatie als LinkedIn is en op welke manieren er op bijvoorbeeld een beurs of meeting genetwerkt kan worden. Persoonlijk heb ik hieruit meegenomen dat het belangrijk is om up-to-date te blijven met wat er in de wereld gaande is, zodat je altijd een onderwerp hebt om met iemand over te praten. Daarnaast heb ik geleerd dat ik nooit bang hoef te zijn om op iemand af te stappen en een praatje te maken op bijvoorbeeld een beurs. Je merkt vanzelf wel wat er gebeurt en uiteindelijk kun je er alleen maar van leren.

Een student van het project StudentJobcoach Refugees vertelde: “Ik had eerst niet veel verwachtingen van de bijeenkomst, maar achteraf gezien heb ik het heel erg naar mijn zin gehad en vond ik het leuk om de workshops te doen. Ik vond vooral de lijnmeting leuk, waarbij je kon laten zien in hoeverre je het met een stelling eens bent. Hierdoor zie je toch dat iedereen een andere mening heeft.” Bij de workshop ‘Eindbijeenkomst’ was het de bedoeling om als stagiair het project waarin je werkzaam bent te verkopen aan een potentiële opdrachtgever. De stagiairs kregen de opdracht om in twee minuten gezamenlijk een pitch voor te bereiden waarmee zij de opdrachtgever moesten overtuigen. Dit werd als uitdagend ervaren. Een stagiair van StudentJobcoach Almere vertelde: “Ik vond het een handig leermoment, omdat wij zonder uitgebreide voorbereiding of informatie een pitch moesten geven. Later in het bedrijfsleven gebeurt dit ook, dus ik heb er zeker iets van opgestoken.”

Het was een geslaagde bijeenkomst waarbij de stagiaires nieuwe dingen hebben geleerd, nieuwe mensen hebben ontmoet, zichzelf hebben uitgedaagd en veel inzichten hebben gekregen die zij kunnen toepassen in hun verdere stage bij Academie van de Stad. En niet onbelangrijk: we hebben vooral genoten!