1. Mediteer en ontdek wat bij jou past

Tijdens een meditatie breng je je aandacht naar het hier en nu, en train je je aandacht. Je observeert wat er zich van binnen afspeelt, je ademhaling, gedachten en emoties die voorbij komen, zonder erin meegesleept te worden of er iets mee te moeten. Ken je de app van Headspace of Meditation Moments al? Van ontspanningsmeditaties tot een bodyscan of een wandelmeditatie: met een rustige stem die je begeleidt kun je op een laagdrempelige manier kennismaken met de wondere wereld van mediteren. Met een korte meditatie van 10 minuten kun je al even afstand nemen van de chaos in je hoofd en meer in je lijf komen. Ook Sanny zoekt geluk heeft hele fijne meditaties.

2. Creëer gedurende dag mindful momenten/ neem pauze

Met aandacht leven en niet van het één in het ander vliegen zit hem niet alleen in de formele beoefening van mediteren, maar juist in de kleine momenten. Vaak rollen we zo van college of een digitale afspraak in de volgende, en weer door met boodschappen doen, het huis opruimen etc. We doen vaak ook nog meerdere dingen tegelijk en dit alles kost veel energie. Pak een moment om even je telefoon weg te leggen, je ogen te sluiten en drie keer diep in en uit te ademen. Hoe voel je je eigenlijk? Of drink je kopje koffie of thee tussendoor, zonder afleiding van een scherm. Maak het jezelf gemakkelijk en zet een reminder op je telefoon om dit moment voor jezelf te creëren.

3. Sta stil bij waar je dankbaar voor bent

Net als dat je je aandacht kunt trainen, kun je ook je geest trainen op positieve dingen. Stilstaan bij wat er wél is, ook al voel je je onrustig, regent het de hele dag, of heb je je tentamen niet gehaald. Er zijn altijd genoeg dingen om dankbaar voor te zijn! Schrijf eens drie dingen op of bedenk ze tijdens een routinehandeling zoals tanden poetsen. “Ik ben dankbaar voor mijn vrienden, die er altijd voor mij zijn.” “Ik ben dankbaar voor de ontspannen avond, die ik helemaal voor mijzelf had.” “Ik ben dankbaar voor mijn moestuinplantjes die uitkomen.”

mindfulness
Er zijn altijd dingen om dankbaar voor te zijn

4. Beweeg!

Het zal je niet onbekend zijn dat bewegen een positieve invloed heeft op zowel je fysieke als mentale gesteldheid. Het zorgt voor minder stress en meer positieve emoties. Kies iets waar je blij van wordt: wandelen in de natuur, dansen op discomuziek of een yogasessie. Plan het vast in voor de komende week, zodat je zeker weet dat je er ruimte voor maakt. Voelt sporten soms als een drempel? Zoek een buddy en doe het samen!

mindfulness
Een zonnige wandeling door het mooie Utrecht

 

Wees lief voor jezelf

We moeten vaak zoveel van onszelf, misschien herken je die kritische stem wel? Ook als bovenstaande tips erbij inschieten, er is geen man overboord. Spreek jezelf liefdevol toe en kijk van daaruit wat je nodig hebt. Makkelijk gezegd dan gedaan hoor ik je denken… Een tip als je streng bent voor jezelf is om je af te vragen wat je in deze situatie tegen een goede vriend of vriendin zou zeggen. Misschien lukt het om jezelf ook op die manier vriendelijk toe te spreken.

Hoe zorg jij dat je in het hier en nu leeft en wat ontspanning opzoekt? Verandering gaat niet vanzelf, maar begin eens met één of twee kleine dingen inplannen van hierboven, of iets anders wat bij jou past. Namasté!