In beeld zie je Shukrullah lachen en zwaaien en het filmpje stopt. De anderen vinden het leuk om te zien en Junior filmt zijn scherm voor Shukrullah, waarbij te zien is hoe iedereen naar hem zwaait en hem bedankt. Terwijl iedereen zijn talenten laat zien, vliegt de avond voorbij en is het einde van weer een geslaagde Hospiteerbuddy’s activiteiten door een van de buddy duo’s in zicht.

Studentcoördinatoren Laura en Kato begeleiden in het project Hospiteerbuddy’s studenten die samen met jonge statushouders op zoek gaan naar een plekje om te wonen in Utrecht. Dit kan gaan om een studentenhuis, maar ook om een zelfstandige huurwoning, gastgezin of hospita. In deze blog nemen we je mee in Hospiteerbuddy’s activiteiten: zo laten we je zie dat er zo veel meer gebeurd dan alleen het zoeken naar woonruimte.

Community activiteit

Toen Junior aan Shukrullah vroeg om samen de community activiteit van deze maand te organiseren, was hij heel enthousiast. Doordat ze samen hadden gedanst, kwamen ze op het idee om samen een dans choreografie te bedenken en een filmpje daarvan delen. De rest van de groep heeft de dans tijdens de zogenoemde ‘Sport- en Dansavond’ nagedaan. Shukrullah moest uiteindelijk die avond zelf werken, maar was er via het filmpje toch even bij.

Band opbouwen

“Sinds september ben ik gekoppeld aan Shukrullah als buddy. Door niet op onze verschillen te focussen maar op onze gedeelde interesses en doelen hebben we veel van elkaar geleerd en een band opgebouwd waarin we nu over de meeste dingen kunnen praten.”, aldus Junior. Zo praten ze over dingen als religie, familie en koken. Ze geven elkaar zelfs advies over bijvoorbeeld het contact met een van Junior’s andere buddy’s en stoppen met roken. Ook praten ze over cultuur, waardoor Shukrullah Junior een paar dansbewegingen leerde vanuit zijn cultuur. Zo zijn ze op het idee gekomen om dans te gebruiken in de activiteit! Junior vertelt: “Ik was samen met Shukrullah aan het dansen bij hem thuis. Hij heeft me de Afghaanse huwelijksdans geleerd. Dit was zeker een moment die me bijblijft. Momenten dat je echt voelt: hé, ik heb een band met hem.”

“Hij vertrouwt mij en ik vertrouw hem.”

Huizenzoektocht

Hoe Junior en Shukrullah hun goede band en gedeelde passie hebben ingezet om een activiteit te organiseren voor anderen is slechts een van de mooie momenten binnen het project Hospiteerbuddy’s. Ook de band tussen de andere studenten en statushouders wordt sterker. Zoals Junior en Shukrullah een gedeelde passie hebben voor dans, hebben anderen dat weer met bijvoorbeeld muziek en sport. Dit soort momenten zorgen ervoor dat het enthousiasme binnen het project hoog blijft en er actief gezocht blijft worden naar woonruimte. Hoewel deze zoektocht een uitdaging is, kijkt iedereen er naar uit om meer succesmomenten te delen in de toekomst. Check onze projectpagina voor meer info over project Hospiteerbuddy’s!

Community, helpen en aanmelden

Ben jij enthousiast geworden over onze community en wil jij hier ook deel van uit maken? Ben je toe aan een frisse energie in huis? Of wil je gewoon graag iemand helpen? Geef je dan via deze Forms op als geïnteresseerd om een jonge statushouder (voormalig vluchteling) als huisgenoot te krijgen! Dit kan als studentenhuis en natuurlijk ook als je een ander soort kamer aan te bieden hebt, zoals als hospita. We nemen dan contact met jou op als we een mogelijke match hebben, je zit verder nergens aan vast! Opgeven kan ook als er (nog) geen kamer vrij is. Meer info is te vinden in de Forms en/of neem contact met ons op via projecthospiteerbuddys@academievandestad.nl.

Deel dit bericht vooral met je vrienden, familie, collega’s en huisgenoten!

Hospiteerbuddy's activiteiten