Met én van elkaar leren

Met wie kun je beter beginnen aan de zoektocht naar een kamer dan met een leeftijdsgenoot: een student. Het project Hospiteerbuddy’s is in september 2020 van start gegaan. Jonge statushouders en studenten krijgen in dit project de kans om in peer-to-peer contact te leren van elkaars culturen en samen bouwen aan een toekomst. Dit kan de integratie van statushouders in de samenleving bevorderen. Om het project en de community vorm te geven, wordt vanuit Academie van de Stad een team van Hospiteerbuddy’s ingezet. Dit zijn maatschappelijk georiënteerde studenten. Dit project is in samenwerking met VluchtelingenWerk, Nidos, COA, SSH en de gemeente Utrecht.

Hoe gaat het in zijn werk?

Als een jonge statushouder zich via Nidos, COA of Vluchtelingenwerk bij ons aanmeldt, wordt hij of zij gekoppeld aan een Hospiteerbuddy. Na de kennismaking brengen ze samen de wensen omtrent woonruimte in kaart en bekijken ze de mogelijkheden. Vervolgens reageren ze op kamers en gaan ze hospiteren en/of hebben ze contact met makelaars en hospita’s. De buddy zal vervolgens ook meekijken bij verhuizen en kennismaken met de buurt. Wanneer de statushouder wordt opgenomen in de buurt, gastgezin of studentenhuis is het doel van het buddytraject bereikt. Daarnaast worden er maandelijks activiteiten georganiseerd voor de buddy’s en de statushouders. Hier is ruimte voor gezelligheid, maar ook inhoudelijk ervaringen uitwisselen. Zo bouwen we samen een lerend netwerk op.

Meer weten over Hospiteerbuddy’s

Ben jij enthousiast geworden of ken je iemand die enthousiast is over dit project? Kijk dan hier hoe jij je steentje kunt bijdragen. Bijvoorbeeld als Hospiteerbuddy of als toekomstige huisgenoot. Dit laatste kan als studentenhuis en natuurlijk ook als je een ander soort kamer aan te bieden hebt, zoals als hospita. We nemen dan contact met jou op als we een mogelijke match hebben, je zit verder nergens aan vast! Opgeven kan ook als er (nog) geen kamer vrij is. Je kan ook altijd even een kijkje nemen op onze Instagrampagina.

Heb je vragen of wil je graag meer weten?

Neem contact met ons op via utrecht@academievandestad.nl of 085 3033 707.