Wij zijn trots op deze samenwerking met oprichter van Strong & Dependent Lian Priemus. In het project vervullen twee van onze young professionals de functie van co-facilitator om Lian te ondersteunen in wervings-, financiële-, en inhoudelijke uitdagingen. In dit artikel krijg je een inkijkje in het ontstaan van Strong & Dependent en Lian’s achtergrond en drijfveren.

Verbazing over omgangsvormen

Lian vertelt: “Ik werkte de afgelopen jaren veel met nieuwkomers. Als onderdeel van IN MY BACKYARD (IMBY) – dat ik in 2017 begon met als doel om statushouders die hier nieuw zijn en hun Nederlandse buurtgenoten met elkaar in contact te brengen – organiseerden we talkshows en groepsgesprekken over thema’s als vriendschap, familiebanden, (on)afhankelijkheid en individualisme. Ik dacht dat ik als programmamaker televisie best goed op de hoogte was van cultuurverschillen, Westers individualisme etc. Maar doordat ik nu van dichtbij de verbazing – en ook verbijstering – zag van mensen uit het Midden-Oosten of Afrika als ze Nederlanders hoorden vertellen over hun omgangsvormen met vrienden en familie, ben ik me nog bewuster geworden van onze extreme hang naar onafhankelijkheid. Zo ben ik zelf opgevoed en ik denk de generaties onder mij nog veel meer.”

Op de bank met zelfhulpboeken

“Begrijp me goed, het is een enorme verworvenheid dat we alleen kunnen wonen en financieel niet afhankelijk van elkaar zijn. Maar als je bent opgevoed met het devies: dop je eigen boontjes, doe goed je best en als je je een dag niet goed voelt moet je nog meer je best doen. En dan eindig je ongelukkig en eenzaam op de bank met een stapel zelfhulpboeken. Het is een gevoel van ‘er alleen voor staan’ dat je kunt hebben terwijl je tegelijkertijd veel vrienden hebt.”

Positieve psychologie

“Twee jaar geleden ontwikkelden we binnen IMBY – samen met een psychiater en zijn team – een methodiek voor twintigers en dertigers, waarin we dieper ingingen op sociale verbondenheid, kernwaarden en andere aspecten uit de positieve psychologie. In de pilotgroepen – die plaatsvonden tijdens Corona – bleken vooral de Nederlandse jongeren er veel aan te hebben. Misschien nog wel meer dan de nieuwkomers. Voor de statushouders was deze training taaltechnisch iets te hoog gegrepen, maar het was dus een groot succes bij de ‘locals’.

Dat bracht me – tussen de eerste en tweede golf – op het idee om de training korter, intensiever en coronaproof te maken en nog meer toe te spitsen op de leefwereld van studenten en young professionals. Zo werd STRONG & DEPENDENT geboren. Er ligt nu veel nadruk op het verdiepen van vriendschappen, het onderzoeken van wat jouw leven betekenis geeft en het vergroten van je mentale veerkracht. Daarnaast leer je een aantal vaardigheden die je echt helpen om je stemming te verbeteren.”

Intimiteit, ook online

“Ik was zo aangenaam verrast over de intimiteit van de online bijeenkomsten. We komen drie weken lang twee avonden per week samen. Tot nu toe bestaan de groepen uit inspirerende, leuke, slimme studenten en werkende jongeren die hun leven prima op de rit hadden. Door covid is er minder afleiding en is er ineens ruimte voor ongemakkelijke gevoelens. Sommigen lopen aan tegen hun eigen perfectionisme, kregen last van angst of somberheid of gingen twijfelen aan allerlei zaken. 

Hele normale reacties op een abnormale situatie. Ze schamen zich er soms voor en willen hun vrienden vaak niet lastigvallen. Doodzonde, want in zo’n periode kun je de band met je vrienden juist verdiepen. Het is zo normaal geworden om alles wat een beetje somber voelt te medicaliseren en je tot een therapeut te wenden. Soms heel terecht, maar we vergeten dat je binnen vriendschappen of familie ook heel veel voor elkaar kunt betekenen. In de training leren we je vaardigheden die hierbij helpen.

Kwartjes vallen

Door te begrijpen wat er in je hersenen, in je zenuwstelsel en tussen mensen gebeurt en drie weken lang nieuwe gewoonten uit te proberen, vallen er echt kwartjes en kun je je heel snel positiever en meer verbonden voelen. Het is allemaal geen hogere wiskunde – en je zou het ook kunnen googlen of in boeken lezen – maar door samen op te trekken, ervaringen te delen en af en toe ook heel hard te lachen om jezelf en elkaar, gebeurt er echt iets! We hebben nu twee groepen achter de rug en de resultaten zijn boven verwachting.

Community bouwen

Het is nog best lastig om uit te leggen wie we zijn en wat je kunt verwachten. De stap om je meteen in een avontuur van drie weken te storten is voor sommigen nog groot. Voor de werving van deelnemers moeten we echt de boer op. Ik ben heel blij dat we gaan samenwerken en we via Academie van de Stad twee inspirerende mensen erbij hebben die zich hiermee bezig gaan houden!

Het streven is om uiteindelijk een breed platform/community te bouwen waar iedereen na de basismodule terecht kan voor interessante vervolgcursussen of -workshops en ad hoc contact met elkaar. Hoe dat er precies uit gaat zien, gaan we samen met Academie van de Stad onderzoeken!”