In de ambtswoning van burgemeester Eberhard van der Laan verzamelt de negenkoppige jury, bestaande uit medewerkers van de gemeente Amsterdam en de stedenbandgemeenten, Amsterdam Marketing, Binnenlandse Zaken, de Universiteit van Amsterdam en Academie van de Stad, zich al vroeg. Ze bespreken de zes groepen studenten die een campagne opstelden voor de gemeente Sluis, Heerlen of Delfzijl uitvoerig.

De campagnes

Dan geven de groepen studenten een pitch over hun campagne. Zo vertellen studentes Jorie en Lotte over ‘Boer-gondisch Sluis’: een idee geïnspireerd op de Amsterdamse Hallen, waarbij boeren hun streekproducten op een boerderij verkopen en jongeren feest kunnen vieren. ‘Wij hebben gekeken wat de bewoners zelf wilden en pakken met deze campagne twee spelende problemen aan’, pitcht Lotte.

Studenten én huisgenoten Jelle, Yannick en Marcha vertellen over ‘Light up Heerlen’, een campagne waarbij leegstand wordt tegengegaan door een light festival (gebaseerd op de Amsterdamse versie hiervan) en light-up stores. ‘Wij willen Heerlen niet in het donker laten staan, maar oplichten’, sluit Yannick treffend af.

Juryberaad

Na de pitches gaat de jury in hevig beraad, waarbij ook de burgemeester aanschuift. Na het beraad verzamelt iedereen zich in de balzaal. De burgemeester vertelt waarom deze prijsvraag zo belangrijk is. ‘Amsterdam wordt steeds groter en kan zijn eigen groei niet meer aan. Dat is een luxeprobleem, maar wel een die ten koste gaat van andere gemeenten. Het is heel waardevol dat er nu op zo’n positieve manier iets aan dit probleem gedaan wordt!’ In zijn installatierede in 2010 heeft hij het concept ‘Amsterdam Verantwoordelijke Hoofdstad’ gelanceerd. In dat kader is de gemeente Amsterdam een stedenband aangegaan met de krimpgebieden Delfzijl, Sluis en Heerlen met als uitgangspunt: ‘De groei van de één mag niet ten koste gaan van de ander’.

De winnaars

En dan is het moment van waarheid aangebroken. ‘De jury heeft het heel moeilijk gehad: ik was net op tijd om de vechtende partijen van elkaar te scheiden’, begint de burgemeester, ‘maar we hebben een winnaar. Ik heb hier 3 cheques van €1000,-. En ze gaan naar Light up Heerlen!’ Juichend en high-fivend nemen Jelle, Yannick en Lotte hun prijs in ontvangst.

Tot slot is het nog tijd voor een borrel, waarbij alle aanwezigen in de balzaal en op het zonnige balkon met elkaar de mooie resultaten nabespreken. Een goede afsluiting van een positieve dag!

Film

We maakten een mooie film over de prijsvraag. Bekijk hem hieronder!

wilfred fischer en burgemeester eberhard van der laan