Challenge Up

Samen met de FlevoMeer Bibliotheek, de Kubus en Sportbedrijf Lelystad, draait Stichting Welzijn Lelystad sinds september 2018 de proeftuin maatschappelijke diensttijd voor jongeren in Lelystad en omgeving onder de naam Challenge Up. Er is een brede leeftijdscategorie aangehouden voor de challenges: uitdagingen waar jongeren aan mee kunnen doen in het kader van de maatschappelijke diensttijd. Iedereen tussen de 12 jaar tot 30 jaar kan tijdens deelname aan een challenge zijn/haar verbinding met de maatschappij ontdekken en zichzelf persoonlijk ontwikkelen.

Jongeren die meedoen aan de maatschappelijke diensttijd zetten zich een aantal uren in (in de vorm van een ‘challenge’). Ze kunnen meedenken in oplossingen voor thema’s als pesten en eenzaamheid, maar kunnen bijvoorbeeld ook meespelen in een theaterstuk. In ruil voor hun inzet krijgen ze een beloning in de vorm van coins. Deze coins kunnen zij uitgeven in een webshop, die eveneens door jongeren wordt gevuld en beheerd in het kader van de maatschappelijke diensttijd.

Ervaringen van jongeren

In dit project is het belangrijk om de ervaringen van jongeren die deelnemen aan het programma Challenge Up in kaart te brengen: een leuke taak voor studenten! Een afstudeerder van de opleiding Social Work aan de hogeschool Windesheim Flevoland gaat hier samen met een groep studenten van de minor Jeugdzorg van de Hogeschool van Amsterdam mee aan de slag. Zij verdiepen zich de komende maanden in de belevingswereld van jongeren om beter te begrijpen wat deelname aan de maatschappelijke diensttijd betekent en oplevert. Daarnaast richten de studenten zich ook op het verkrijgen van inzicht in de motivatie en drijfveren van de jongeren die deelnemen. Hiermee schetsen zij een beeld van de maatschappelijke diensttijd voor de jongeren. Bijvoorbeeld over wat het uiteindelijk teweegbrengt en betekent, maar ook waar kansen liggen om nog beter de brug te slaan tussen jongeren, hun maatschappelijke betrokkenheid en de samenleving.

De kick-off

Er heerste een goede sfeer tijdens de kick-off van dit onderzoeksproject bij Stichting Welzijn Lelystad! Monique Bak, projectleider Challenge Up bij Stichting Welzijn Lelystad, nam de studenten mee in het ontstaan van het actieprogramma Challenge Up en inspireerde de aanwezige studenten met het initiatief. Ook deelde ze merchandise van het programma uit, die jongeren uit Lelystad ontwikkelden tijdens hun deelname aan een challenge.

Met energie en enthousiasme gaan de studenten aan het werk, en kijken ze uit naar het ontrafelen van de ervaringen van jongeren met de maatschappelijke diensttijd en hun deelname aan het programma Challenge Up!