Project Wijzer naar Duurzaam is een project in opdracht van de provincie Utrecht. Het doel van dit project was om de medewerkers van de provincie bewuster te maken van de klimaatdoelstellingen. En hen te motiveren om duurzamer te werken. De studenten bedachten creatieve concepten die de medewerkers op een unieke en frisse manier zouden kunnen activeren. Tijdens het ontwikkelen van de concepten maakten de studenten gebruik van de Design Thinking-methode.

 

Aan de slag met de Design Thinking-methode

De eerste kennismaking met de studenten en de opdrachtgever was tijdens de startbijeenkomst. Nadat de opdrachtgever dieper in kon gaan op de opdracht en de studenten al hun vragen konden stellen, gingen ze aan de slag met het ontwikkelen van concepten. Daarvoor gebruikten ze de Design Thinking-methode. De studenten gingen in gesprek met de medewerkers om hun behoeften en wensen te begrijpen. Dit stelde de studenten in staat om een diepgaand inzicht te krijgen in de belevingswereld van de medewerkers en nieuwe invalshoeken te ontwikkelen.

Verfrissende invalshoeken

Als jonge generatie brachten de studenten een unieke kijk op duurzaamheid met zich mee. Ze realiseerden zich dat veel medewerkers nog niet genoeg kennis hadden over duurzaam werken en dat de bestaande Duurzaamheidswijzer te ingewikkeld was. Hierom ontwikkelden ze concepten met spelelementen en uitdagingen om de medewerkers te motiveren en hen bewust te maken van duurzaam werken. Deze frisse invalshoeken en innovatieve concepten zorgden voor positieve reacties bij de medewerkers van de provincie. 

Resultaten

Na acht weken intensief werken presenteerden de studenten hun concepten aan de provincie Utrecht. De opdrachtgever was onder de indruk van de verschillende ideeën die werden gepresenteerd en zag potentieel in meerdere concepten. De provincie gaat nu aan de slag om te bepalen welke concepten het meest haalbaar zijn en welke implementatie mogelijk is. De waardevolle resultaten en inzichten die de studenten hebben opgeleverd, bieden de provincie nieuwe inspiratie en een frisse blik op het vraagstuk van duurzaamheid. Bekijk hieronder een aantal van de beelden die de studenten hebben gemaakt.

 

Posters – Concept ‘Step by Step’ van de studenten Thijs, Mels en Milan

 

Fysieke duurzaamheidstest – Concept ‘Step by Step’ van de studenten Thijs, Mels en Milan

 

Duurzaamheidstest prototype- Concept ‘Step by Step’ van de studenten Thijs, Mels en Milan

Meer weten over project Wijzer naar Duurzaam?

Bekijk de project-pagina of neem contact met ons op via utrecht@academievandestad.nl of 085 3033 707.