De aanleiding van de tour was een artikel in de Trouw waarin een van onze studenten, Noene, vertelde over haar inzet voor de wijk (lees het artikel hier!). Veel mensen toonden interesse en waren nieuwsgierig naar onze Springlevend Wonen-formule. Daarom organiseerden we een tour door onze twee Springlevend Wonen projecten in Utrecht. Er waren buurtbewoners aanwezig, raadsleden, andere ambtenaren en betrokken partners in de wijken.

De tour begon in de Ibiskamer in Springlevend Ibisdreef. Na een welkom met thee en koffie openden projectcoördinatoren van de twee wijken, Judith en Jasper, de tour door te vertellen over Academie van de Stad en onze projecten. Daarna ging het woord naar studenten Hedwig en Jordy, die allebei op de Ibisdreef wonen. Ze vertelden over de wijk, wat de uitdagingen zijn waar ze aan werken. En vooral ook: wat ze er zelf voor terugkrijgen. Hedwig: “Je bouwt een band op met buurtbewoners. Je komt elkaar graag tegen en helpt elkaar. Het maakt het wonen gewoon ook veel leuker.” En Jordy voegt toe: “Ze waarderen ons ook hier. De meesten willen het liefst dat wij nooit meer weggaan.”

Na de mooie presentatie stapten we op de fiets richting de Geuzenwijk in Zuilen. Daar stapten we af bij het huis van studenten Kees en Barbara. Te voet lieten zij vervolgens alle leuke plekjes van de Geuzenwijk zien. Het buurtcentrum waar ze gebruik van maken. De snackbar die er al heel lang zit, het pleintje dat ze gaan opknappen en waar ze vaak samenkomen met buurtbewoners. Ook zij vertellen over hun activiteiten in de wijk. Ze organiseren buurtfeesten, een kinderclub en nog veel meer.

We eindigen bij het huis van Kees en Barbara. Tevreden strijkt iedereen neer in hun woonkamer, op de banken en stoelen, en in de keuken. Onder het genot van een drankje praatte iedereen nog wat na over de geslaagde tour. Nu hebben veel mensen een beter beeld van de geweldige inzet van de studenten!