Wat maakt het dat je solliciteerde op de vacature van projectcoördinator bij Academie van de Stad?

Zelf kom ik uit het onderwijs en onderzoek; ik ben drie jaar onderzoeker en docent geweest aan de Universiteit Utrecht, bij de sectie Europees Recht. Ik genoot altijd van het samenwerken met studenten en het uitdragen van kennis. Maar ik miste toch ook soms de echte impact, on the local ground. Vaak ben je vanuit je rol als wetenschapper aan de Universiteit bezig met complexe theorieën en abstracte begrippen. Hierdoor kun je niet altijd gelijk zien wat de daadwerkelijke impact van je werk is voor de maatschappij. Bij Academie van de Stad ben je op een laagdrempelige manier bezig met het verbinden van studenten aan sociale vraagstukken. Daardoor kun je het resultaat goed zien in de praktijk. Bijvoorbeeld een statushouder die gecoacht wordt naar een baan of stage door een jongerejaars student. Of studenten die zich inzetten voor de leefbaarheid van de wijk waarin ze wonen.  Naast dit allemaal vond ik het extra leuk om te zien dat er een vacature beschikbaar was voor de stad Almere. Een stad waar ik zelf 18 jaar heb gewoond en fijn ben opgegroeid. Een stad met heel veel potentie, waar ik met volle energie studenten wil verbinden aan innovatieve vraagstukken. Vraagstukken die ook echt wat opleveren voor de samenleving. Ook al is de slogan erg cliché, het klopt voor mij wel: het kán in Almere. Ik zie het zelf elke dag weer.

Wat vind je de leukste bezigheid van projectcoördinator zijnde?

Het leukste vind ik dat elke dag anders is en dat je de meest interessante gesprekken kan voeren op verschillende plekken in de stad. Je voert deze gesprekken op dagelijkse basis met verschillende studenten, maar ook met bestaande of nieuwe opdrachtgevers, een docent of een collega in Amsterdam of Utrecht. Elke dag is anders en daarom nooit saai. Vanuit mijn eerste werkervaring heb ik vooral leren werken vanuit de inhoudskant. Hier word ik uitgedaagd om juist ook het proces eigen te maken. Hierbij zijn time management, concrete vervolg acties zetten en aanjaagrollen onderdeel van een vast ritueel.  Ik word het meest blij als ik zie dat studenten daadwerkelijk iets hebben geleerd van hun praktijkopdracht en het proces ernaar toe. Ze werken bij ons voor echte opdrachtgevers aan echte vraagstukken. Leren staat hierbij voorop.

Welk moment heeft in deze periode indruk op je gemaakt?

Binnen één van de projecten die we in Almere uitvoeren in het kader van de Maatschappelijke Diensttijd zetten jongeren zich in om vrijwilligers werk voor een ander te doen en zo hun talenten verder te ontwikkelen. Hierin geeft een Young Proffesional van ons werkgroepen  aan jongeren in een kwetsbare positie. Vaak zie je dat deze jongeren er in het begin totaal geen zin in hebben maar aan het einde zij toch de waarde inzien van het project. Eén van de jongeren zei bijvoorbeeld een tijdje geleden tegen mij tijdens de werkgroep: ‘Ik had hier echt helemaal geen zin in maar door jullie energie en motivatie merk ik hoe belangrijk het is om je in te zetten voor een ander. Ik wil hier graag nog iets mee doen.’ Op deze manier zie je van dichtbij wat de daadwerkelijk impact is van een project. En ook de activiteiten die je op een dagelijkse basis uitvoert.

Wat maakt werken in Almere zo leuk?

Almere is een zeer diverse stad, maar ook een stad met een ‘ons kent ons’ cultuur. Het is heel persoonlijk; dit zie je al bijvoorbeeld als je op het Windesheim in de wandelgangen loopt. Studenten spreken je makkelijk aan en docenten weten je makkelijk te vinden. Dit maakt het zeer laagdrempelig en toegankelijk. Ook als ik van het treinstation Almere centrum naar het Windesheim loop kom ik al heel snel veel bekenden tegen. De contacten die je zowel binnen de gemeente, het onderwijs en andere stedelijke partners hebt zijn heel persoonlijk en daardoor extra waardevol. Daarnaast is ook de diversiteit van Almere zichtbaar in elke hoek van de stad: van de verschillende cafés, de hoge school Windesheim tot aan het eerste transgender zebrapad in de EU. Ontmoeting vindt overal plaats in Almere. Wethouder Jerzy Soetekouw zegt het heel vaak: diversiteit moet gevierd worden, en voor mij is Almere hier een mooi voorbeeld van.