Cato, welkom! We zijn super blij met jouw komst. Ik ben erg benieuwd waarom je bij Academie van de Stad bent komen werken?

Ik wil graag bijdragen aan maatschappelijk vraagstukken. Dit heb ik al sinds ik jong ben. Ik weet nog dat ik als kind met mijn ouders op vakantie was in Parijs. Ik merkte dat het beeld van de zwervers in die stad me niet losliet. Ik wilde hen helpen, ik wilde iets doen. Dit gevoel om maatschappelijk bij te dragen heb ik nog steeds.

 

Je bent nu een maand bezig. Hoe gaat het tot nu toe?

Goed! Het is spannend en uitdagend, maar ik krijg er veel energie van. Eigenlijk word je meteen in het diepe gegooid, en heb je vrij snel een grote verantwoordelijkheid over je eigen projecten. Op de fiets ga je van project naar project. Je merkt dat overal waar wij komen we energie stoppen in de stad. Mensen met wie we werken worden blij van onze energie en ons enthousiasme. Dat is mooi om te merken.

 

Waar krijg je zelf energie van?

In het werk krijg ik energie van bijeenkomsten met studenten, maar ook van het contact met collega’s. Buiten werk krijg ik energie van muziek. En ik speel sinds kort ook in een toneelstuk. Komende week gaan we hier veel mee repeteren en over een maand hebben we een opvoering. Ik ben toneel nu aan het ontdekken.

 

Wat vind je zo leuk aan toneel?

Ik vind het heel leuk om typetjes te spelen, grappige situaties te creëren op toneel en met elkaar iets neer te zetten. Het is een safe space waar iedereen zichzelf mag zijn. En daarin is het oké om lekker gek te doen. Er is geen oordeel op het toneel.

 

Dat klinkt goed. Even terug naar het werk. Dit is je eerste officiële baan, hoe voelt dat?

Het voelt goed! Het is wennen natuurlijk: ineens heb je een stuk minder tijd. Je vrienden zien, hobby’s en andere activiteiten moet je nu in het weekend of in de avonden plannen. Je beseft je hoe veel tijd je eigenlijk had tijdens je studententijd. Ik heb toen in vijf verschillende studentenhuizen gewoond, bij een studievereniging en roeivereniging gezeten. Ook heb ik een half jaar in Oslo gezeten.

 

Wat gaaf! Wat heb je daar gedaan?

Ik heb daar een semester gestudeerd. Dat was fantastisch. Je hebt daar prachtige natuur en ik heb hele leuke mensen ontmoet. Het is een dierbare herinnering.

 

Geweldig! We zijn alweer aan het einde gekomen. Ik heb nog één laatste vraag: welke impact wil je maken met je werk bij Academie van de Stad?

Ik wil een proces kunnen faciliteren waarin studenten hun volle potentieel kunnen benutten. Daarnaast wil ik ervoor zorgen dat iedereen zich evenveel inwoner voelt van de stad. Ik denk dat er veel mensen zijn die verstopt zitten ergens in een hoek van de stad. Mensen die niet genoeg handvaten hebben om er inwoner van te zijn. Via Academie van de Stad hoop ik die mensen te kunnen helpen en zo de stad inclusiever te maken.

 

Cato Gehrels