Kun je wat meer vertellen over het project JongGras Sportbuddies?

In dit project worden jonge statushouders door studenten gecoacht naar het sportaanbod in Utrecht, met als doel ontspanning, het leren van de Nederlandse taal en het opbouwen van een netwerk. Dit doet Academie van de Stad in opdracht van de gemeente Utrecht. Na een eerste succesvol jaar is het project na de zomer net weer van start. Vorig jaar zijn er zo’n 40 statushouders gecoacht door hun buddy, bij 24 verschillende sportaanbieders zijn ze aan de slag gegaan en de studenten hebben zich zo’n 6.000 uren ingezet voor het project. Het is niet alleen waardevol voor de doelgroep, maar ook is het voor studenten een mooie leerervaring om te coachen en in contact te komen met andere culturen. 

Waarom vind jij het belangrijk om hieraan bij te dragen?

De weg naar een sportclub of vereniging kan voor statushouders soms moeilijk zijn. Stel je eens voor dat je in een nieuw land terecht komt, waarin je nog weinig mensen kent en waarvan je de taal nog niet goed spreekt. Ik vind sport een heel mooi middel om te verbinden en op deze manier een bijdrage te leveren aan de integratie van deze doelgroep. Sport is voor mij persoonlijk ook echt een uitlaatklep. Ik kan mijn hoofd leegmaken en voel me fysiek en mentaal sterk. Daarnaast heb ik vriendschappen voor het leven opgebouwd vanuit mijn oude voetbalteam. Het mooie is dat het echt draait om de sport en het samen doen. Niet om wat voor werk of studie je doet of waar je vandaan komt. 

Hoe was jouw eerste ervaring met de doelgroep binnen het project?

Om jonge statushouders te werven voor het project, gingen we langs bij het AZC samen met Welkom in Utrecht, een stichting die activiteiten aanbiedt voor en met vluchtelingen. Ik ging gezellig een praatje met ze maken en kletsen over sport, daar heb ik geen moeite mee. Ik ben mij er bewust van dat statushouders een rugzak met zich meedragen. Eerst was het soms een beetje onwennig vanuit hun kant, maar ik kreeg heel veel enthousiaste reacties om samen te sporten.   

Hoe kan jij je als Social Worker verder ontwikkelen in de rol van studentcoördinator bij Academie van de Stad?

Tijdens mijn eerdere stages heb ik gewerkt met verschillende doelgroepen, zoals verstandelijk beperkte jongeren. Bij Academie van de Stad maak ik kennis met een ondernemende kant. Zo kan ik in de praktijk ervaring opdoen met coördineren en het aansturen en begeleiden van studenten. Daarnaast zie ik wat er leeft en speelt in de stad, organiseer ik grote bijeenkomsten en schakel ik tussen verschillende partijen. Dit neem ik mee in de rest van mijn carrière als professional. 

Wat hoop je uit het komende jaar te halen?

Naast het hierboven genoemde, hoop ik nog beter om te leren gaan met tegenslagen, op tijd hulp te vragen en iemand aan te durven spreken op zijn of haar gedrag. Academie van de Stad is daarvoor een fijne omgeving: een jonge, informele organisatie waar je echt jezelf kan zijn. Je krijgt veel verantwoordelijkheid als stagiair. Daarnaast zou ik het tof vinden om een samenwerking met FC Utrecht te creëren, waarmee we een bijzondere ervaring voor alle studenten en statushouders kunnen neerzetten. Zoals met z’n allen naar FC Utrecht!