Hoe kijk jij naar het thema migratie/integratie in Nederland? 

Migratie is iets waar we al lange tijd mee te maken hebben. Zelf ben ik geboren in een dorp waar migratie niet per se het meest opvallende straatbeeld is. Toch had ik al op jonge leeftijd veel bewondering voor verschillende culturen en gebruiken. Dat heeft snel mijn interesse gewekt. Op deze manier ben ik ook terecht gekomen bij het stageproject StudenJobcoach Refugees. Naar mijn mening is migratie is iets waar we altijd mee te maken zullen hebben en ook iets wat een hele mooie toegevoegde waarde kan zijn voor de samenleving. Natuurlijk zijn er wel uitdagingen in het integratie- en migratiebeleid en ben ik ook van mening dat lang niet alles goed gaat. Bijvoorbeeld de rol van particuliere taalaanbieders en de malafide schimmige praktijken. Ik denk dat we Nederlanders ook meer kunnen betrekken in de integratie met nieuwkomers. Dat vind ik zo leuk aan StudntJobcoach Refugees, die brengt dit in de praktijk. Waar studenten de nieuwkomers heel praktisch begeleiden, maar ook leren over de normen en waarden. Met andere woorden, wat wel en niet normaal is. 

Wat waren je vooroordelen en waar ben je achter gekomen nadat je dit project hebt gedaan? 

Beginnend aan deze stage was ik op het eerste gezicht verrast doordat de nieuwkomers zo erg van me af stonden. Niet alleen qua uiterlijk maar ook qua gebruiken en achtergrond. Vooral wat ze allemaal hebben meegemaakt. Aan het begin dacht ik: ‘Hoe ga ik mij hier tien maanden doorheen slaan’? Het mooiste wat ik achteraf gezien geleerd heb van deze tijd is dat ondanks dat je grote verschillen hebt op het eerste gezicht, je toch misschien wel meer op elkaar lijkt dan je in eerste instantie dacht. 

Wat is het grootste verschil tussen de meeste landen van herkomst, zoals Syrië, Eritrea en Nederland? 

Wat mij opvalt is dat in de landen van herkomst veel zaken informeel geregeld worden: oppas wordt geregeld door nicht, neef en andere kennissen. Mensen zijn niet gewend om een instantie snel om hulp te vragen. In Nederland schakelen we al heel snel een instantie in voor het minste of geringste. Ikzelf verzuip regelmatig in de bureaucratische jungle: moet je nagaan voor iemand die de taal niet machtig is en hier niet vandaan komt.

Een voorbeeld hiervan is een Eritrese man die elke maand zijn huurbedrag netjes in een laatje legde, omdat jij verwachte dat iemand dit zou op komen halen. Hierdoor kwam hij al snel in de schulden terecht. Dingen die voor ons heel vanzelfsprekend lijken zijn dat voor nieuwkomers helaas niet. Dit kan een student tijdens peer to peer coaching heel goed uitleggen.  

Je bent jongerejaars geweest, student coördinator voor dit project en bent nu aangenomen als projectondersteuner. Wat hoop je uit komende jaar te halen? 

StudentJobcoach Refugees is een project waar ik geheel achter sta. Ik zal altijd heel veel affiniteit en energie halen uit het bezig zijn met dit project. Maar Academie van de Stad heeft nog heel veel andere projecten. Ik hoop nog veel andere projectformules te leren kennen, meer te weten te komen over de inhoud hiervan én nog meer geïnspireerd te raken!