Midden in de Corona-crisis is dit project van start gegaan. Een lastige start zou je denken, maar dat zagen de studenten anders. Ze laten zich niet kisten en zijn gaan kijken naar andere manieren gekeken om in contact te komen met de bewoners van de ACA. Er zijn brieven door de bus gegooid met de vraag of bewoners hun ervaringen willen delen. In de brief is een plantbaar potlood toegevoegd om hen alvast te bedanken voor de hulp en tijd. Met dit potlood kunnen ze niet alleen ervaringen opschrijven, maar ook de buurt opvrolijken met bloemen.

Eye-opener

Daarnaast werden de studenten uitgenodigd om voor het eerst een kijkje te nemen bij de ACA-appartementen. Dit was voor hen een echte ‘eyeopener’, vertelt Maarten. “Het zien van al die spelende kinderen terwijl ik daar door de binnentuin liep, heeft mij een heel ander beeld gegeven dan ik op voorhand in gedachte had. De sfeer was heel open en gezellig. Ik zag meer mensen buiten dan in de buurt waar ik zelf woon.”

Bij zijn bezoek werd Maarten ook direct aan het werk gezet. Hij mocht helpen met het planten van kruiden in de binnentuin. “Tijdens het wroeten in de aarde ben ik meer te weten te komen over de buurt en haar bewoners”, vertelt Maarten.” Zo zijn er een aantal bewoners die in hun vrije tijd veel doen voor de buurt en de handen uit de mauwen steken om de buurt op te vrolijken. “Zoals Timothy, met wie ik kruiden heb gepland. Hij doet dit uit zichzelf en is ervan overtuigd dat meer bewoners hiervoor open staan.” De hulp en de ideeën waarmee de studenten komen, maken hem dan ook blij. Er komen oplossingen langs waar hij, maar ook de bewonerscommissie nooit aan gedacht zouden hebben.

Op deze foto zie je Maarten aan het tuinieren in een van de plantenbakken bij het project ‘Wonderschoon ACA’.

Kansen in kleine verandering

Tot slot zegt Maarten dat de ‘beperkingen’ waarmee wij nu moeten leven en studeren, omgezet moeten worden in kansen. “Dit is een van de belangrijkste inzichten voor mij geweest.” Tijdens deze periode heeft hij ervaren dat je niet te groot moet denken, omdat kleine veranderingen al veel invloed kunnen hebben. “Uit de gesprekken en ervaringen die ik in deze korte periode heb opgedaan, is voor mij duidelijk geworden dat alle kleine beetjes helpen. Het laten zien dat je betrokken bent met de bewoners, doet al een hoop goed. Ze voelen zich soms eindelijk gehoord.”

Beide partijen geven elkaar nieuwe inzichten wat beloofd een succesvolle samenwerking te worden. Voor nu denken de studenten in mogelijkheden, want uit het bezoek blijkt dat “alle kleine beetjes helpen”. Meer weten over dit project? Klik hier.

Een andere plantenpak met verschillende kruiden bij het project ‘Wonderschoon ACA’