Op 27 juni sloten we het tweede projectjaar StudentJobcoach Refugees af. In dit project helpen studenten aan de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam jonge statushouders die woonachtig zijn in Amsterdam bij hun zoektocht naar een baan, opleiding of werkervaringsplek. Een hele grote uitdaging, zo bleek ook dit jaar weer!

Want waar begin je? Je zou zo snel mogelijk kunnen gaan werken om zo onder Nederlanders te zijn, de taal snel leren en kennismaken met de Nederlandse werkcultuur. Maar wat als je niet wordt aangenomen omdat je jouw kwaliteiten en ervaring nog niet onder woorden kan brengen, of deze niet kan bewijzen met het juiste diploma? Dan is het leren van de taal of aan een opleiding beginnen misschien een beter idee. De juiste keuzes maken die aansluiten op de kwaliteiten, vaardigheden, interesses en ambities van jonge, nieuwe Amsterdammers. Dát is waar het bij StudentJobcoach Refugees om draait. En vervolgens staat er een enthousiaste student klaar om met deze nieuwe stadgenoot de juiste stappen te zetten naar een passende baan, opleiding of werkervaringsplek.

Dat het Nederlandse onderwijssysteem bol staat van bureaucratische handelingen, eisen en verplichtingen wisten wij al. Toch gelden er voor statushouders soms andere regels. Om ook voor nieuwe Amsterdammers de weg in onderwijsland begrijpbaar te maken, maakte een van onze studenten, Éstephania Gomez Londoño, onderstaand filmpje:

Vanaf september starten we met het derde projectjaar van StudentJobcoach Refugees. Anders dan voorgaande jaren zal de focus komen te liggen op begeleiding en coaching naar opleiding, stage en leerwerkplek. Uit onze eerdere twee projectjaren is gebleken dat studenten daarin de meeste impact kunnen maken. Studenten zijn immers ervaringsdeskundigen: zij kennen het Nederlandse onderwijssysteem én het studentenleven in Amsterdam al!

Meedoen aan dit project? We zijn op zoek naar enthousiaste studenten die zich het komende studiejaar willen inzetten als studentcoördinator of coach! Solliciteren kan via de mail naar myrthe@academievandestad.nl. Bekijk de vacature hier!