Urban Innovation op Hogeschool Windesheim Almere

Hogeschool Windesheim Almere heeft als één van haar drijfveren om onderzoek, werkveld, onderwijs én bewoners met elkaar te verbinden. Om die reden is het multidisciplinaire kenniscentrum Maatschappelijke Innovaties Flevoland (MIF) gestart. Dit kenniscentrum bestaat momenteel uit een viertal lectoraten: Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg, Leiderschap in Onderwijs en Opvoeding, Nieuwe Arbeidsverhoudingen en een nieuw lectoraat op het gebied van Urban Innovation. Ook de minor Urban Innovation wordt georganiseerd vanuit het kenniscentrum Maatschappelijke Innovaties Flevoland. In de minor werkt een team van ambitieuze studenten uit meerdere opleidingen aan het integraal aanpakken van grootstedelijke Almeerse vraagstukken.

 

Fieldlabs Almere

Dit integrale onderzoek wordt uitgevoerd in fieldlabs. Hierin werken regionale partners intensief samen met kennisinstellingen aan innovatieve toepassingen, die men direct in de praktijk test. Een fieldlab wordt daarom ook wel een ‘real life testing ground’ wordt genoemd. De studenten die de minor volgen kunnen kiezen uit de volgende fieldlabs: Veerkracht in Filmwijk, Eenheid in Europakwartier én Smart City. Binnen de fieldlabs doen ze in verschillende Almeerse wijken onderzoek naar complexe maatschappelijke thema’s, zoals eenzaamheid, armoede en digitalisering. Vanuit het programma worden nog tal van andere activiteiten ontplooid, zoals de Hackathon Almere Zero Waste City over het hardnekkige afvalprobleem in Almere.  

 

Hogeschool Windesheim Almere
Van links naar rechts: Young Professionals Dana, Kevin en Lilian aan de slag in Almere

 

Young Professionals Hogeschool Windesheim Almere

Kevin, Dana en Lilian zijn sinds februari dit jaar begonnen als Young Professionals in het project. Zij begeleiden de studenten van de opleiding Social Work (Windesheim Almere) die dit semester zijn begonnen aan de fieldlabs. Wij vroegen de jonge onderzoekers naar hun eerste ervaringen de afgelopen weken. Lilian: “Wij zijn hard bezig om een verbinding te creëren tussen de Social Work-studenten en -professionals uit Almere. Met deze verbinding hopen we de beladen thema’s die spelen in de wijken in kaart te brengen, bespreekbaar te maken met als doel om een interdisciplinaire samenwerking te verwezenlijken. Het is erg uitdagend, veelzijdig, en geen moment is echt hetzelfde. Dit maakt ons enthousiast en gemotiveerd voor de rest van het jaar!”

 

Adviesrapport 

Kevin, Lilian en Dana zijn ieder hard bezig in hun eigen fieldlab in diverse wijken van Almere om de studenten zo goed mogelijk te begeleiden, wat tot midden juli zal duren. Dan ligt hen de taak om de verschillende onderzoeken te integreren in een adviesrapport aan Windesheim Almere. Veel succes Kevin, Lilian en Dana!

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen? Houd dan onze instagram en twitterkanalen in de gaten!

 

Hogeschool Windesheim Almere