Even voorstellen!

Anna: “Ik ben Anna, en ik werk als projectleider Verhuur en Wonen bij Ymere. Dat betekent dat ik veel verschillende type projecten doe op het gebied van leefbaarheid. Van projecten in buurten waar de leefbaarheid onder druk staat, tot meer centrale projecten die met wonen te maken hebben. Het werk is afwisselend: geen dag is bij mij hetzelfde. Ik doe het werk inmiddels al bijna vier jaar en ik ben nog steeds heel blij! Ik kan nog steeds alles eruit halen wat ik er uit wil halen.” 

 

Vertel, waarom het project Meetbaar-Leefbaar?

Anna: “Bij Ymere hebben we een aantal instrumenten zelf ontwikkeld om de leefbaarheid in onze buurten complexen te meten. Een van die instrumenten is de Complexmonitor, die ons helpt te bepalen waar onze inzet het meest nodig is. Met deze Complexmonitor ranken wij  al onze complexen op basis van elf indicatoren. Eén van deze elf indicatoren is betrokkenheid: hoe betrokken is de bewoner bij de eigen woning? Maar het is best ingewikkeld om betrokkenheid goed te meten. De opdracht aan de studenten was dan ook: adviseer ons hoe we de indicator betrokkenheid kunnen verbeteren.”

 

En wat sprak jou aan om dit vraagstuk aan studenten voor te leggen?

Anna: “Ik heb zelf ook Sociale Geografie gestudeerd, net zoals de studenten die meededen aan dit project. Maar dat is inmiddels een tijdje terug. Ik was dan ook benieuwd naar wat de wetenschappelijke zienswijze op dit thema tegenwoordig is. Daarnaast vond ik het ook heel leuk om ze meer te vertellen over wat je nou doet, als je bij een corporatie werkt!”

 

“Ik was dan ook benieuwd naar wat de wetenschappelijke zienswijze op dit thema tegenwoordig is.”

 

Echt tof, zo’n inkijkje bij Ymere!

Anna: “Ja, het was heel leuk om de studenten te laten zien wat je na je studie voor werk kan doen. Dat kan soms zo abstract zijn. Het mes snijdt in dit project aan twee kanten: de studenten kregen een concrete opdracht én ze deden het ook echt voor iemand.”

 

Dicht dit project op die manier ook het gat tussen studie en bedrijfsleven?

Anna: “Ja, dat denk ik zeker! Door een praktisch vraagstuk te koppelen aan het scriptieonderzoek van de studenten, hebben we het onderwijs echt aan de praktijk kunnen verbinden. Ik vind dat wij als woningcorporatie daar ook wel een maatschappelijke opgave in hebben.”

 

“Door een praktisch vraagstuk te koppelen aan het scriptieonderzoek van de studenten, hebben we het onderwijs echt aan de praktijk kunnen verbinden.”

 

Hoe vond je het om met studenten te werken? 

Anna: “Ik vond het zo verrassend dat ze gelijk al een idee hadden bij onze vraagstelling. Echt leuk om te zien! En dat het mensenwerk blijft: op het moment dat je met huurders in gesprek gaat, krijg je vaak hun hele verhaal te horen! Ook al is het op dat moment niet waar je naar vraagt. Maar het mooist is dat we een aantal goede aanbevelingen hebben gekregen.” 

De bachelorstudenten van project Meetbaar-Leefbaar

 

Dus het project heeft jullie echt wat opgeleverd?

Anna: “Ja zeker! We hebben de aanbeveling van Floortje, één van de studenten, aan de indicator betrokkenheid toegevoegd. En zo onze Complexmonitor verbeterd. Dus dat was natuurlijk een heel mooi resultaat!”

 

“We hebben de aanbeveling van Floortje, één van de studenten, aan de indicator betrokkenheid toegevoegd. En zo onze Complexmonitor verbeterd. Dus dat was natuurlijk een heel mooi resultaat!”

Tot slot, wat betekent leefbaarheid voor jou?

Anna: “Ik vind dat altijd wel grappig, die vraag! Ik ben daar in mijn werk natuurlijk veel mee bezig. Maar heb mezelf ook wel eens betrapt op de gedachte: ‘Oef, een inspraakavond over wat er met dat ene park moet gebeuren… Daar heb ik eigenlijk helemaal geen zin in of tijd voor.’ Die betrokkenheid zou vanzelfsprekend moeten zijn als bewoner. Maar dat is helaas niet zo. Leefbaarheid is iets wat niet opvalt als het allemaal in orde is, maar wat ons gaat sturen als er echt dingen aan de hand zijn.”

 

Wil jij nog meer weten over het project Meetbaar-Leefbaar?

Bekijk de projectpagina van Meetbaar-Leefbaar of neem contact met ons op via: dorien@academievandestad.nl.