Wie niet waagt wie niet wint

Op zondag 26 januari was het zo ver: de tussenbijeenkomst van JongGras Sportbuddies Utrecht vond plaats! In samenwerking met UBoulder, een jonge bouldervereniging die open staat voor iedereen, stond de bijeenkomst in het teken van een boulderclinic voor alle genodigden. Want bij een sportief project, hoort natuurlijk ook een sportieve bijeenkomst. Daarnaast was dit een mooie gelegenheid om de successen van het afgelopen half jaar te vieren met iedereen die bij het project betrokken is. Zo waren de opdrachtgever van gemeente Utrecht, Vluchtelingenwerk, statushouders en sportbuddies aanwezig. En er was een bijzondere gast: Maarten van Ooijen, wethouder van welzijn, asiel, integratie en sport. 

Deelnemer Muijbullah opende de bijeenkomst door te vertellen dat hij door dit project zo veel leuke nieuwe mensen heeft leren kennen. Hierna namen de trainers van UBoulder iedereen in groepjes mee voor een eerste kennismaking met de sport. Na een korte uitleg waagde iedereen, aangemoedigd door groepsgenoten, een poging om de klimmuren te trotseren. Daarna sloten we feestelijk af met een borrel. We kijken met een glimlach terug op deze geslaagde tussenbijeenkomst en hebben veel zin in onze volgende activiteiten. Daarnaast hopen we dat we met deze activiteit veel mensen hebben kunnen enthousiasmeren om zich aan te melden bij het gezellige UBoulder!

Over JongGras Sportbuddies

In het project begeleiden studenten jonge statushouders (16-26 jaar) bij het zoeken naar een passende sportclub in Utrecht. Het doel: de Nederlandse taal leren, een netwerk opbouwen en vooral heel veel plezier hebben! Daarnaast biedt het project studenten een uitdagende leerervaring op het gebied van interculturele communicatie en coaching. Afgelopen semester gingen negen stagiair(e)s van verschillende opleidingen ongeveer één dag per week als buddy aan de slag, onder begeleiding van twee ouderejaarsstudenten (Veerle en Kiki) die de rol van studentcoördinator vervullen. Het project is nu anderhalf jaar bezig in Utrecht. Inmiddels zijn er al 63 statushouders gecoacht door de sportbuddies en hebben er al 51 proeftrainingen bij sportclubs plaatsgevonden.

Het traject

Om inzichtelijk te maken hoe het buddytraject eruit ziet hebben Kiki en Veerle hier een overzicht gemaakt. Mocht je verder nog andere vragen hebben of meer informatie willen? Mail dan naar projectjonggras@academievandestad.nl