Snelfietsroutes zijn een nieuw fenomeen voor fietsend Nederland. Deze zorgen zowel voor een goede en snelle verbinding tussen woon- en werklocaties, maar ook de wind kan weer door je haren woelen terwijl jij je voortbeweegt. Het uitgangspunt is om bestaande routes te verbeteren die langs fileknooppunten liggen. Provincie Utrecht heeft daarom de intentie om binnen 4 jaar zeven nieuwe fietsroutes te realiseren. Om te zorgen dat de partijen alvast een warming-up krijgen, hebben de Young Professionals een creatieve en inspirerende bijeenkomst georganiseerd, bestaande uit een persmoment en een workshop.

Creatieve fietsexperts

Julian en Thomas zijn creatieve fietsexperts die houden van organiseren. En dit was tot ver in de details terug te zien. Bij binnenkomst kreeg iedereen een gekleurde schakel. Een schakel van een fietsketting, dé aandrijfveer. De verschillende kleuren gaven het onderwerp van de discussietafels aan. Onderwerpen waar later in een workshop dieper op in wordt gegaan. De aftrap van deze bestuurlijke intentieverklaring werd officieel ingeleid door Paul van Weenen, de gedeputeerde van de provincie Utrecht. Daarnaast trapten de wethouders van de verschillende gemeentes fietsend op het podium, terwijl zij vragen beantwoordden. Het peddelende beeld werd versterkt doordat op de achtergrond een versneld beeld van de snelfietsroute van Utrecht-Amersfoort werd getoond.

Verschillende schakels

De soorten fietsen stonden tijdens de workshop centraal voor de verschillende discussieonderwerpen. Er was aandacht voor de woon-werkfietser, wielrenner, bakfietser, speedpedelecrijder en een zondagsfietser. Door acteurs werden de onderwerpen toegankelijkheid, snelheid, veiligheid, innovatie en natuur aangestipt. Om uiteindelijk alle input van verschillende mensen en partijen te herenigen, werden de schakels na afloop samengevoegd tot een (metaforische) ketting.

Fiets-it-forward

Dat de Young Professionals hun creativiteit tot in de puntjes hebben ingezet bleek wel aan de afsluiting. Want niet alleen kreeg men bij het verlaten een hand, maar ook een kleine sleutelhanger met een aantal schakels van de ketting. En de uitdaging is om de ketting weer door te geven aan iemand die je wil betrekken in dit project. Een nieuwe schakel in deze kettingreactie!

Maar, een dierentuin als locatie voor een persmoment? Wilden ze extra bombarie hebben van de bavianen? Het antwoord is simpeler en mooier dan je denkt. Deze snelfietsroute begint namelijk precies bij het vrolijke dierengejoel!

Hier kan je lezen hoe er vanuit de provincie naar gekeken wordt!

 

kettingreactie