In september 2016 heeft de provincie Utrecht de Energieagenda uitgebracht, waarin de doelen en ambities van de provincie op het gebied van energietransitie worden beschreven. Deze agenda richt zich voornamelijk op het technische aspect van de energietransitie: bouwen van aardgasvrije huizen, toepassing van windenergie en de financiering van energieprojecten.

De provincie Utrecht was naast dit technische aspect van de energietransitie erg benieuwd naar welke beleidsinstrumenten vanuit sociaal perspectief ingezet kunnen worden om draagvlak en betrokkenheid te vergroten onder wijkbewoners. Uiteindelijk zijn het de bewoners zelf die een bijdrage leveren aan het aardgasvrij maken van hun wijk, door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen of hun huis beter te isoleren.

De provincie ging daarom het gesprek aan met Academie van de Stad. En zij schakelden 100 studenten van de opleiding Sociologie van de Universiteit Utrecht in om met energietransitie aan de slag te gaan! De studenten kwamen met veel aanbevelingen. Twee young professionals maken momenteel een samenvatting van alle resultaten en aanbevelingen. Zo kunnen andere gemeenten ook leren van alle uitkomsten, op een overzichtelijke manier.

In deze projectfilm zie je hoe de studenten dit project hebben aangepakt en hoe ze het ervaren hebben. Ook hoor je een aantal resultaten en vertelt gedeputeerde Pim van den Berg waarom zulke projecten zo belangrijk zijn. Veel kijkplezier!