De community van Stek Oost

In opdracht van Stadsdeel Oost en Stadgenoot begeleiden we als Academie van de Stad het diverse team van 8 Community Builders in Stek Oost. Zij zetten zich samen in om van Stek een fijne gezellige plek te maken. Na een intensieve opstartperiode van het project is het team bijna compleet, de jaarplanning is rond en de eerste activiteiten worden onder de bewoners gepromoot. We kijken er ontzettend naar uit om een hechte community neer te zetten in Stek Oost die fijn met elkaar samen leeft. 

 

Activeren en signaleren

De Community Builders focussen zich hierbij op twee gebieden: activeren en signaleren. Ze helpen bewoners met het oppakken van leuke initiatieven voor de community, herkennen kwaliteiten in hun buren en moedigen hen aan die in te zetten voor de buurt. Daarnaast functioneren ze ook als oren en ogen van het complex, ze houden een oogje in het zeil als bewoners het moeilijk hebben en weten waar ze terecht kunnen voor ondersteuning. Er wordt een vrouwen support netwerk opgericht, er zijn feestelijke plannen voor Pasen en Koningsdag en de woonkamer krijgt een mooie make over.

 

Het netwerk van Stek Oost

Dit kunnen ze natuurlijk niet alleen, daarom leek het ons hoog tijd om het grote samenwerkingsnetwerk rondom Stek Oost in het zonnetje te zetten. Sinds het grotendeels circulaire complex eind 2018 is opgeleverd door bouwbedrijf de Meeuw, is Stadgenoot als woningcorporatie de verhuurder en beheerder van Stek. De Community Builders hebben wekelijks contact met de servicebeheerder van Stek, die een kantoor heeft op het complex en spreekuren voor vragen van bewoners organiseert. Omdat gemengd wonen de nodige uitdagingen met zich meebrengt, is ook Stadsdeel Oost van Gemeente Amsterdam sinds het begin erg betrokken op Stek. Naast opdrachtgever voor het Community Builders project van Academie van de Stad hebben de bewoners met een status allemaal een klantmanager van de gemeente afdeling Werk, Participatie en Inkomen. Deze klantmanagers begeleiden bewoners na hun inburgering in de zoektocht naar werk of opleiding. Ook GGD Amsterdam is op Stek actief, bewoners kunnen terecht bij Meldpunt Zorg & Overlast als zij zich zorgen maken over hun buren. 

 

 

Stek Oost samenwerking
De samenwerkende partijen van Stek Oost

 

 

Van kickboxen tot financiën

Tot slot zijn er nog twee onmisbare partijen die Stek Oost wekelijks bezoeken: Dynamo en Stichting Ykeallo. Vanuit Dynamo worden verschillende sportactiviteiten georganiseerd; er wordt gevoetbald met de buren van Spark Village, je kan wekelijks mee naar de volleybal training of kickboxles, of -als favoriet onder bewoners- het ijs over glibberen op de nabij gelegen Jaap Eden schaatsbaan! Naast sporten biedt Dynamo ook persoonlijke ondersteuning voor bewoners van Stek Oost, van mentale gezondheid tot financiën of gewoon een luisterend oor; bij Bella en Anne-Marije kloppen regelmatig bewoners aan. Hun spreekuren worden steevast versterkt door Saba, projectmedewerker bij Stichting Ykeallo. Zij staat altijd klaar voor buren en denkt met iedereen mee. Door haar warmte en ook door eigen Eritrese roots nemen bewoners haar snel in vertrouwen, iets wat ontzettend belangrijk voor deze nieuwe Amsterdammers. 

 

Samen sterk op Stek

Met zoveel partijen is goede onderlinge communicatie natuurlijk essentieel, vandaar dat alle bovengenoemde betrokkenen maandelijks bijeenkomen voor een monitoroverleg. Hierin worden signalen met elkaar gedeeld en denkt iedereen creatief mee om de soms onvermijdelijk lastige situaties zo goed mogelijk op te lossen voor bewoners. Academie van de Stad is trots onderdeel van dit netwerk te zijn en dankt alle betrokkenen voor de prettige samenwerking! Samen komen we verder. 

Meer weten over het project? Bekijk deze projectfilm of stuur een mailtje naar amsterdam@academievandestad.nl voor meer informatie.

 

 

Stek Oost
Dit is het Community Builders-team 2022 van Stek Oost