In Almere kennen we deze formule al 4 jaar. Zowel in Almere Haven als op het Odeonpark wonen op dit moment studenten die zich inzetten voor de leefbaarheid van de wijk. In Almere Haven is de formule een terugkerend fenomeen. Op dit moment is de Springlevend Wonen formule actief in de wijk de Hoven, maar het heeft mooie voorgangers gehad in de Wierden en de Werven, Almere Haven. Almere Haven is het oudste stadsdeel van Almere. De belangrijke uitdagingen in deze buurten zijn het stimuleren van sociale cohesie en veiligheid. Dit naast het aanpakken van armoede en eenzaamheid onder de bewoners.

Springlevend Hoven

Het uiteindelijke doel van de Springlevend Wonen in de Hoven is om het zelfbeeld en het denken van de bewoners te stimuleren. Een groep van vier studenten, bestaande uit Shivanie, Kees, Randy, Soukaïna zijn vanaf september begonnen met hun nieuwe avontuur. Hierbij zorgen zij ervoor dat iedereen zich thuis gaat voelen in de buurt. Een ander belangrijk doel is het verbinden van de eilandjes die zijn ontstaan in de Hoven. Het studententeam speelt de sleutelrol hierin.

Kees

Voor rechten student Kees is de Springlevend Wonen formule niet onbekend. Binnen Academie van de Stad is dit zijn derde Springlevend Wonen project. Wanneer je hem vraagt naar wat zijn drijfveren zijn om in een Springlevend Wonen, specifiek in Almere, deel te nemen, zegt Kees: “Springlevend de Hoven is mijn tweede Springlevend Wonen in Almere Haven. Wat voor mij dit woonproject in Almere Haven zo leuk maakt zijn onder andere de nuchtere Amsterdammers die er wonen. En dan met name de spontane gezelligheid die hierdoor vaak ontstaat.”

“Maar ook doordat Almere Haven een eigen centrum en winkelstraat heeft, kom je je buren met regelmaat tegen in de Vomar tijdens het kopen van je boodschappen. Het lijkt soms net alsof je op een camping boodschappen aan het doen bent. De nuchtere houding van de Havenaren en het ‘ons-kent ons’, maakt Almere Haven een gezellig dorp in een grote stad. Voor Springlevend de Hoven hoop ik samen met de andere student coördinatoren de ouwe Havenaren te verbinden met de nieuwe Havenaren.”