Omstreden straatnamen

In de wijk Lombok zijn er veel straatnamen die een directe link hebben met het koloniale verleden. In Utrecht, maar ook in heel Nederland, is er veel discussie over deze namen. De gemeente Utrecht heeft daarom een werkgroep opgezet, die een project ontwikkelt om het bewustzijn te vergroten over het koloniale verleden van Nederland en de sporen daarvan in Utrecht. Aan de hand van de namen van gouverneur-generaals in Nederlands Indië wordt gezocht naar de geschiedenis van de mensen die geleden en gestreden hebben onder het Nederlandse koloniale bewind. En daarvoor klopten ze ook bij ons aan: kunnen studenten hierbij helpen?

Niet wissen, maar bewustwording creëren

Een interessant vraagstuk, dus wij gingen op zoek binnen het onderwijs. Met succes: studenten van de master Cultural History of Modern Europe van de Universiteit Utrecht zagen dit vraagstuk wel zitten en het project kon van start. Na een verdere uitleg over het doel van het project waren de studenten het direct eens met de kijk van de gemeente: wat er in het verleden is gebeurd, kun je niet wissen. Maar je kunt er wel voor zorgen het eerlijke verhaal wordt verteld.

Van verdeeld naar gedeeld verleden

In duo’s namen de studenten negen verschillende straatnamen onder de loep. Van de meest bekende en omstreden J.P. Coenstraat tot de minder bekende Van Diemenstraat. De studenten begonnen met een uitgebreid historisch onderzoek: Wie zijn de mensen waar de straten naar vernoemd zijn? Wat is de context waarin ze handelden? Wat betekende het Nederlandse bewind voor de volkeren in de toenmalige koloniën? Deze informatie bundelden de studenten in een overzichtelijk artikel per straatnaam.

De eindbijeenkomst van het project vond plaats in Molen de Ster, middenin Lombok. Een mooi decor voor de studenten om te vertellen over hun proces en hun kijk op de persoon achter de straatnaam. Ook lieten ze de posters zien die ze gemaakt hadden. Posters die een indruk geven over ons koloniale verleden, die nieuwsgierig maken en context geven. beschrijvingen. Goede start-input voor de werkgroep Straatnamen!

Tevreden partijen

De opdrachtgever is tevreden over de inzet van de studenten: “Heel erg bedankt voor het harde werk. We gaan het echt gebruiken. Het is mooi om te zien dat een groep jonge enthousiastelingen het verhaal compleet wil maken. Dit vormt de start, een basis van waaruit we een website en/of een tour kunnen maken.”

De studenten zelf zijn ook te spreken over het project. “Het is een super interessant vraagstuk. En ook moeilijk: hoe vertel je het complete verhaal op zo’n manier dat het in een goede context staat? Heel leuk om iets te doen dat ook echt gebruikt zal worden. Dat geeft ook de relevantie van onze geschiedenis aan”, aldus een van de studenten.